Az amerikai képviselőház republikánus elnöke külön szavaztatna az ukránoknak, izraelieknek és tajvaniaknak szánt segélyekről

külföld
április 16., 06:14

Két hónap várakozás után érdemben léphet előre a külpolitikai segélycsomag kérdésében az amerikai képviselőház. Mike Johnson republikánus házelnök terve szerint külön szavaznának a képviselők az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt segélyekről.

A szenátus februárban egyben szavazta meg a 95 milliárd dolláros csomagot. A felsőház azért volt gyorsabb, mert ott a demokraták vannak többségben. A csomag 60 milliárd dollárt Ukrajnának, 14 milliárdot Izraelnek, 4 milliárdot pedig a távol-keleti szövetségeseknek biztosítana. Emellett 10 milliárdot szánna a konfliktusövezetek humanitárius segélyeire.

Az alsóházban a republikánusok vannak többségben, a párt pedig nagyon megosztott a segélycsomag kérdésében. Johnson abban bízik, hogy ha külön szavaznak a csomag elemeiről, akkor meg tudnak állapodni. A házelnöknek azonban arra is figyelnie kell, hogy ne tegyen túl sok engedményt párttársainak, mert akkor a demokrata képviselők szavazatát veszítheti el.

Mike Johnson
photo_camera Mike Johnson Fotó: JIM WATSON/AFP

A képviselőházat Ukrajna, Joe Biden elnök és a szenátus mindkét képviselőcsoportjának vezetője is sürgeti.

(via AP News)