Cseh Katalin szerint sem volt jó döntés, hogy leállították a brüsszeli szélsőjobboldali konferenciát, amin Orbán is felszólalt volna

POLITIKA
április 17., 08:12

„Liberális politikusként egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy Brüsszelben leállították Orbán Viktor konferenciáját – írta Facebookon Cseh Katalin momentumos EP-képviselő.

Emir Kir brüsszeli polgármester szerdán leállította a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciája (NatCon) nevű gyűlést, amit a Claridge nevű hotelben tartottak. Azzal indokolt, hogy „Etterbeekben, Brüsszelben és Saint-Josse-ban nem látják szívesen a szélsőjobboldalt”.

A találkozón Orbán Viktor is beszédet mondott volna olyanokkal együtt, mint Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök, Suella Braverman volt brit belügyminiszter, Nigel Farage, a Brexit leghangosabb brit támogatója és Eric Zemmour szélsőjobboldali francia politikus. Farage elmondhatta amúgy a beszédét, hisz ő már az épületben volt, amikor megérkeztek a rendőrök. Zemmour már nem, őt nem engedték már be.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Cseh azt írta, a hivatalosan az MCC által szervezett Nemzeti Konzervatív Konferenciánál kevés rosszabb programot tudna elképzelni. „Ugyanakkor ha a szervezők és a felszólalók betartják a szabályokat, nem tesznek kárt a helyszínben, akkor miért ne tarthatnák meg nyugodtan ezt a rendezvényt? Erről szól a szólásszabadság.”Szerinte rossz irány, ha Brüsszelben hasonló eszközökkel lépnek fel, mint azt ahogy Orbán teszi Magyarországon: hogy „elnyomja a kisebbségeket, felfoghatatlan mértékben terjeszti a konkrétan hazug propagandájukat, megfojtja a civilizált vitakultúrát és nem ad teret a más véleményeknek”.

Azt írja, szerinte rossz döntés volt a polgármester és a hatóságok lépése. „Orbán Viktort és társaságát nyugodtan hallgassák, akik szeretnék, szórakoztassák egymást nyugodtan. Európának jobbnak kell lennie ennél”.

Belgium liberális miniszterelnöke is arról posztolt, hogy szerinte elfogadhatatlan, ami történt. „Az önkormányzati autonómia demokráciánk sarokköve, de soha nem írhatja felül a szólásszabadságot és a békés gyülekezést 1830 óta szavatoló belga alkotmányt. A politikai találkozók betiltása alkotmányellenes” – írta ki az X-re Alexander De Croo.