Nagy Márton kérte, a KSH megmutatta: tényleg drága Magyarországon tankolni

gazdaság
április 19., 08:10

Tavaly január óta a 95-ös benzin ára átlagosan 6 százalékkal, a dízelé 5,67 százalékkal magasabb a régiós átlagnál – derül ki a KSH először most ismertetett összehasonlító adatsorából. A kísérleti statisztika elkészítésére Nagy Márton kérte fel az, ahogyan fogalmazott, „független, objektív” hivatalt, miután a nemzetgazdasági miniszter korábban többször szorgalmazta, többek között a Mol és az Ásványolaj Szövetség képviselőivel folyó tárgyalásain, hogy a magyar üzemanyagárak az uniós középmezőnyben legyenek.

A KSH adatai szerint tavaly január óta mindössze két olyan hét volt, amikor a benzin átlagára a régiós országok átlaga alatt volt, és egy olyan hét sem, amikor a dízelé alatta lett volna. A benzinár átlagtól való eltérésében azon túl is nagyobb a kilengés, hogy kétszer – tavaly december második felében – alatta volt: a múlt év elején még 14-17 százalékkal haladta meg azt, és egészen tavaly március elejéig jellemzően 10 százalékkal magasabb volt.

link Forrás

Idén már jóval kisebb a szórás: az év végi 99,45 százalék után januárban előbb még 2,3-2,4 százalék között volt a különbség, majd január után hirtelen 5 százalék fölé nőtt. Azért, mert ekkortól jelent meg a jövedéki adó év eleji emelésének hatása a fogyasztói árakban – vagyis az ár ez év eleji megugrása jelentős részben kormányzati intézkedéssel magyarázható. A különbség jellemzően 2-3 százalékos volt, április elején aztán 5 százalék fölé ugrott, míg most 3,2 százalékkal vagyunk a régiós átlag fölött.

A statisztikai hivatal legfrissebb adatai alapján Magyarországhoz képest a régiós országok közül Ausztriában, Szerbiában és Szlovákiában volt kissé magasabb a benzin átlagára. A cseh, horvát, lengyel, román és szlovén benzinár kevesebb mint 10 százalékkal, a bolgár ár több mint 10 százalékkal volt a magyar alatt.

photo_camera Benzinárak a térségben

A gázolajról a KSH azt írja: tavaly a benzinnél is jelentősebb volt az áringadozása. Múlt év januárjában a havi átlagár még meghaladta a 700 forintot, májusban már csak 545–570 forint volt. „A benzinhez hasonlóan 2024 elejétől a gázolaj esetében is folyamatosan növekedtek az átlagárak” – írja a KSH, az adóemelés hatásának említése nélkül.

link Forrás

Az idei első negyedévben havi szinten 5,4 százalékkal haladta meg a magyarországi dízelár a régiós átlagot, aktuálisan ennél kicsivel kisebb, 5 százalékos a különbség.

A környező országok közül Ausztriában és Szerbiában drágább, mindenhol máshol olcsóbb a gázolaj. A benzinhez hasonlóan a dízel is a bolgároknál a legolcsóbb, az árkülönbség több mint 10 százalékos.

photo_camera A KSH térképe a dízelárakról