A kínai győztest és a célegyenesben direkt lassító afrikaiakat is kizárták a pekingi félmaratonról

sport
április 21., 06:49

Utólag kizárták a pekingi félmaraton első négy helyezettjét, miután a független vizsgálóbizottság megállapította, hogy a három afrikai futó direkt lassított le a célegyenesben, ezzel segítve győzelemhez a kínai Ho Csiét.

A kínai közösségi médiában azután kérdőjelezték meg sokan a végeredmény tisztaságát, hogy nyilvánosságra került egy felvétel, amin két afrikai futó is a célvonalra mutat, majd az egyikük hátulról félreérthetetlen kézmozdulattal biztatja Hot, hogy hajrázzon.

A kínai futó végül 1 másodperccel előzte meg az egyszerre célba érő három afrikait, az etióp Dejene Hailut, valamint a kenyai Robert Ketert és Willy Mnangatot.

A befutó
photo_camera A befutó Fotó: China Stringer Network/VIA REUTERS

A szervezők közleménye alapján az afrikai futók direkt lassítottak le az utolsó 2 kilométeren, hogy Hot győzelemhez segítsék. Az afrikaiakat „nyúlként”, vagyis versenyzőket segítő húzóemberként bérelte fel a Hot és a versenyt is szponzoráló Xtep kínai sportcég, erről azonban nem értesítették szervezőket.

Az incidensben érintett négy futó eredményét törölték. Kupáikat, érmeiket és pénznyereményeiket is vissza kell adniuk. Az Xtepet pedig eltiltották a szezonra további versenyek szponzorálásától.

(via Yahoo News)