Lázár János marad a teniszszövetség elnöke

belföld
április 22., 09:02

Lázár János az egyedüli jelölt, így a május 30-i tisztújító közgyűlésen nagy valószínűséggel őt választják meg a Magyar Tenisz Szövetség elnökének. Az építési és közlekedési miniszter 2020 óta vezeti a szövetséget, Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselőt váltotta.

Lázár János beszédet mond a Magyar Tenisz Szövetség tisztújító közgyűlésén 2020. július 27-én.
photo_camera Lázár János beszédet mond a Magyar Tenisz Szövetség tisztújító közgyűlésén 2020. július 27-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A szövetségnél messze nem ideális a helyzet, Szűcs 2020-ban 3,5 milliárd forintos támogatást kért - ebből 2,5 milliárdot meg is kapott - a kormánytól, mert állítása szerint olyan pénzügyi helyzet állt elő, hogy az MTSZ már a béreket sem tudta kifizetni. Az akkori elnök több tétellel is indokolta a pénzügyi gondokat, többek között azzal, hogy a szövetség az utolsó pillanatban lemondta a magyarországi WTA-torna rendezését, emiatt pedig a későbbiekben több 100 millió forint értékű ellentételezést kellett kifizetni.

A pénzügyi gondok miatt Orbán Viktor felkérésére Lázár vette át az MTSZ irányítását, a későbbi miniszter pedig büntetőfeljelentést tett. A volt főtitkár ellen indított 252 millió forintos kártérítési pert azonban első- és másodfokon is elbukták, Richter Attilának pedig körülbelül 16 millió forintot kell kifizetniük. Belső vizsgálatot, elszámoltatást és pénzügyi konszolidációt is ígért Lázár, erre már több mint 13 milliárd forintot költött a kormány.