A kirúgott kántor szerint Balog Zoltán a pénzek megszerzésével kövezte ki saját útját

belföld
április 24., 04:35

Vargha Anikó a tököli református gyülekezet kántora volt, és egy Facebook-posztja miatt rúgták ki. Ebben azt írta, Balog Zoltán püspök lejáratja az országot.

Most az ATV Egyenes Beszédének nyilatkozott azután, hogy ő és több mint ezer társa nyílt levélben követelik Balog távozását a püspöki székből. A református egyház szerda-csütörtöki zsinatán választ új zsinati lelkészi elnököt a lemondott Balog Zoltán utódjául, arra viszont semmi nem utal, hogy a volt miniszter a zsinati lelkészi posztjáról is lemondana. Sokan félnek attól, hogy így semmi sem fog változni.

Vargha szerint Balog a zsinat előtt végig-roadshowzta az országot, igyekezett mindenkit a maga oldalára állítani. Balog bosszújának nevezte azt, hogy Fekete Károlynak, a Baloggal szemben kritikus Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének a beszámolóját nem fogadták el az esperesei.

Szerinte egészségtelen, ha egy volt pártalkalmazott ilyen nagy befolyást szerez az egyházban, „a pénzek megszerzésével kövezi ki saját útját”. Azt is mondta, hogy „ügyesen vetette az ágyat, mert még mindig ő a református egyház teljhatalmú ura”. A kegyelmi ügy szerinte megmutatta, hogy az egyház beavatkozik az állam ügyeibe. „Milyen alapon várjuk el, hogy az állam ne avatkozzon bele az egyház ügyeibe?” – kérdezte Vargha.

A volt kántor szerint a pénz dominál, ezért nem szólal fel sok egyházi vezető és aktív lelkész, ők az érték helyett az érdeket képviselik. „Ez a megfélemlítés országa” – mondta.

A pénz hatalmáról mi is írtunk. Óvodák, iskolák, idősotthonok kaptak soha nem látott támogatást a NER eddigi 14 éve alatt. Egyházi szinten a püspököktől az espereseken át a lelkipásztorokig mindenki Balog lekötelezettje, emiatt alig-alig mer valaki felszólalni ellene. A 2010-es évek végén a lelkipásztorok szánalmas fizetését az állam megduplázta, így már egy értelmiségi átlagfizetést vihetnek haza.