A családbarát Magyarországon a családi pótlék napi 1 darab legolcsóbb bébiételre elég, Németországban napi 16 darabra

ÉLET
április 25., 15:10

Néhány napja Berlinben konzerv bébiételt kellett vennünk. A legközelebb eső dm-be mentünk be, ha a gyerek éhes, az egyetlen jó megoldás a legközelebbi megoldás. Két dolog tűnt fel. Az egyik, hogy a németországi konzerv bébiételek az esetek nagy részében nem pont olyan ízesítésűek, mint a magyarországiak, hiába ugyanaz a márka (a dm saját márkás, babylove márkájú konzervjei között kerestünk a gyereknek ismerős ízeket).

A másik az, hogy a legolcsóbb német bébiételek olcsóbbak, mint a legolcsóbb magyarok. Pontosabban akkor még úgy tűnt, hogy összegszerűen ugyanannyiba kerülnek, kicsivel 1 euró fölött kezdődik az áruk, a magyarországiakra pedig úgy emlékeztem, hogy 400 forint fölött vannak valamivel. Figyelembe véve a német és magyar fizetések és családi pótlékok különbségét, így is jelentősnek tűnt a németországi árelőny.

Aztán ma a szubjektív benyomásokat felváltotta a még sokkolóbb valóság: némi keresgélés után kiderült, hogy a legolcsóbb német bébipürénél majdnem kétszer drágább az ugyanolyan márkájú legolcsóbb magyar. A babylove bébirépájáról (Frühkarotte) van szó. Ami a német dm-ekben 50 eurócentbe kerül – a honlap szerint december óta nem nőtt az ára –, a magyar dm-ekben 369 forintba. Vagyis ugyanaz a konzerv bébipüré a magyar boltokban 85 százalékkal drágább (napi árfolyamon váltva), mint a németekben.

link Forrás

A dolog még súlyosabb, ha megnézzük, hol mennyi pénz jut például bébiétel-vásárlásra. Akinek egy gyereke van, az az úgynevezett családbarát Magyarországon már másfél évtizede 12 200 forintnyi családi pótlékot kap – ennek értéke az utolsó, 2008-as emelés óta a felére csökkent –, míg a németországi Kindergeld egy gyerek után 250 euró.

Tehát a magyar családi pótlék 33 darab legolcsóbb magyarországi bébiételre elég, azaz nagyjából napi egyet lehetne venni. A német Kindergeldből viszont 500 darabot. A nettó minimálbérek közötti különbség nincs ilyen nagy, ott nem tizenötszörös, csak bő hatszoros az eltérés. És persze hozzá lehet tenni ehhez, hogy nálunk bezzeg van családi szja-kedvezmény is (egy gyerek esetén havi 10 000 forint). De ez egyfelől nem jár automatikusan mindenkinek, másfelől ha mégis figyelembe vennénk, akkor is csak havi 60 darab bébiételre, azaz napi kettőre lenne elég.

link Forrás

Nem kevés netes keresgélés után egyébként úgy tűnik, ez a babylove-os egyben az aktuálisan legolcsóbb német bébiétel, és majdnem a legolcsóbb magyar: nálunk az Auchanban találtam sütőtököt és almás vaníliát, mindkettőt 349 forintért és nagyobb, 190 grammos kiszerelésben. De még annak is 230 forintra jön ki a 125 grammja – ennyi a babylove kiszerelése –, tehát így is 15 százalékkal drágább a németnél.