Félmilliós fizetésemelést kapott Jakab Zsófia kreatívipari miniszteri biztos

belföld
április 26., 07:34

A Magyar Divat és Design Ügynökség vezérigazgatójaként kétmillió forintra emelkedett Jakab Zsófia miniszteri biztos fizetése, írja a 24.hu. A kinevezéséről szóló miniszteri utasítás szerint Jakab feladatai a nemzetközi vállalkozások Magyarországra csábítása, a hazai kreatívipari ágazatok külföldi érvényesülésének segítése és versenyképességének növelése - de hogy mi tartozik pontosan a kreatívipar alá, azt a minisztérium nem volt hajlandó elárulni.

Az Orbán Ráhellel több mint húsz éves barátságot ápoló Jakab tavaly decemberig a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettesi pozícióját is betöltötte, amiért akkor két és félmilliós fizetést vitt haza. Félmillió forintos márciusi fizetésemelésével együtt - a szintén megemelt cafetériát nem számítva - Jakab így már összesen

havi három és félmillió forintos fizetést kap az államtól.

Átlagos magántőkealap-tulajdonos
photo_camera Jakab Zsófia és Tiborcz István Tusványoson Fotó: Németh Dániel/444

Az idén januárban megalakult Nemzetgazdasági Minisztérium portfóliója számos területtel, köztük a turizmussal gazdagodott, így mostanra a Magyar Divat és Design Ügynökség tulajdonosa is Nagy Márton minisztériuma alá tartozik. A miniszter februárban nevezte ki Jakabot a kreatívipar fejlesztéséért és ágazati koordinációjáért felelős miniszteri biztosnak, így a saját maga által vezetett állami céget is felügyeli további másfél millió forintért.

Kormányoldalról még a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium készített 2020-ban egy tízéves kreatívipari stratégiát, ami a szoftver- és videójáték-fejlesztéstől a filmen és az irodalmon át az online médiáig rengeteg ágazatot felsorol a kreatívipar ernyője alatt. Jakab az Index szerint egy háttérbeszélgetésen elmondta, hogy a kreatíviparra a nemzetközi iskolák eltérő definíciókat alkalmaznak, de ő maga a divat- és dizájnipart nevezte meg az irányítása alá tartozó két legnagyobb területként.

A lap kérdésére, hogy pontosan milyen területeket foglal magába a talányos kreatívipar kifejezés, a tárca nem válaszolt - helyette felhívta a figyelmet a kinevezésről rendelkező utasításra.

Címlapon: Jakab Zsófia 2020-ban (Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA)