Az amerikai hírszerző ügynökségek arra a következtetésre jutottak, hogy Putyin nem adott közvetlen parancsot Navalnij megölésére

külföld
április 27., 11:43

Az amerikai hírszerző ügynökségek arra a következtetésre jutottak, hogy Putyin nem adott közvetlen parancsot Navalnij megölésére – számol be a Wall Street Journal információjáról a Meduza. „Ez az értékelés nem vitatja Putyin felelősségét Navalnij haláláért, inkább arról szól, hogy valószínűleg nem adott ilyen parancsot annak idején" - írják.

Az amerikai újság szerint ez a következtetés széles körben elterjedt az amerikai hírszerző közösségben, így tartja a CIA is, a külügyminisztérium hírszerzési hivatala és az amerikai hírszerző ügynökségeket felügyelő Nemzeti Hírszerzési Igazgató Hivatal is.

Mint a WSJ rámutat, a hírszerző ügynökségek értékelése titkos hírszerzési adatokon és nyilvános információk elemzésén alapul, többek között azon, hogy Navalnij halála hogyan „árnyékolta be” Putyin újraválasztását (Navalnij egy hónappal a választás előtt halt meg). Az amerikai hatóságok tájékoztattak néhány európai titkosszolgálatot is arról, mire jutottak Navalnij halálának kapcsán. Néhány európai ország továbbra is kételkedik abban, hogy Putyinnak nem volt közvetlen köze Navalnij halálához – mondták a WSJ európai biztonsági szolgálatoknál lévő forrásai.

Alekszej Navalnij és a felesége, Julija Navalnaja 2018. március 27-én Moszkvában.
photo_camera Alekszej Navalnij és a felesége, Julija Navalnaja 2018. március 27-én Moszkvában. Fotó: Mladen Antonov/AFP

Leonyid Volkov, Navalnij munkatársa naivnak nevezte az amerikai hírszerzés értékelését. Szerinte azok, akik azt állítják, hogy Putyin nem volt benne a dologban, „nyilvánvalóan semmit sem értenek a modern Oroszország működéséről”.

„Az az elképzelés, hogy Putyin nem tudott és nem hagyta jóvá Navalnij meggyilkolását, egyszerűen nevetséges” - mondta Volkov.Slawomir Dembski, a lengyel elnökhöz közel álló Lengyel Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója a WSJ-vel folytatott beszélgetésben kételkedett abban, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek értékelése helytálló. „Navalnij politikai szempontból nagyon értékes fogoly volt, és mindenki tudta, hogy Putyinnak személyes érdeke fűződik a sorsához. Egy ilyen véletlen halálnak kicsi az esélye” - mondta Dembski.

Az Egyesült Államok Nemzeti Hírszerzési Igazgatójának Hivatala nem kívánt nyilatkozni. A washingtoni orosz nagykövetség szóvivője nem válaszolt az újságírók megkeresésére.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő április 27-én délután az újságíróknak tartott tájékoztatón elmondta, hogy a The Wall Street Journal cikke „üres spekulációkat” tartalmaz. „Láttam ezt az anyagot. Nem mondanám, hogy olyan minőségű anyagról van szó, amely figyelmet érdemel. Az ilyen valamiféle üres okfejtést nyilvánvalóan szombati olvasásra szánták a világ közönsége számára” - mondta Peszkov.