Írország visszaküldi Angliába a menedékkérőket, akik a „Ruanda-terv” miatt érkeznek az országba

külföld
április 28., 13:24

Írország miniszterelnöke, Simon Harris utasította igazságügyi miniszterét, hogy tegye jogilag lehetővé a menedékkérők visszaküldését az Egyesült Királyságba.

A miniszter Helen McEntee szerint az elmúlt időszakban az országba érkező menedékkérők 80 százaléka az angol-ír határon kelt át.

Micheál Martin miniszterelnök-helyettes korábban kijelentette: a megnövekedett szám egyértelműen összefügg azzal, hogy Angliában törvényben rögzítették: a biztonságos országnak minősített Ruandába küldik azokat, akik illegálisan lépnek be az országba.

A „Ruanda-eljárásról” szóló törvényt csütörtökön fogadták el. A célja, hogy visszatartsa a menedékkérőket a La Manche csatornán való átkeléstől. A gépek egyelőre nem szálltak fel, de Rishi Sunak miniszterelnök szerint ez csak hetek kérdése.

McEntee az RTE-nak adott nyilatkozatában azt mondta, hogy a Brexit a fő oka annak, hogy nőtt a menedékkérők száma Angliában, és ez érezteti hatását Írországban is. Azt is mondta, hogy nem szólnak bele egy másik állam jogi ügyeibe, de ragaszkodnak ahhoz, hogy náluk hatékony bevándorlási rendszer működjön.

A Lordok Házában kedden éjszajába nyúlóan vitáztak a törvényjavaslatról, amiről két éven át nem tudott megegyezni a brit kormány és a felsőház. Két éve az Egyesült pénzt ajánlott Ruandának azért, hogy a nagy számú menedékkérőt vegyék vissza. (BBC)