Navracsics szerint 2030-ra az EU legélhetőbb tagállamai között lehet Magyarország

belföld
április 29., 17:44

A területi fejlesztési politika célja, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió (EU) öt legélhetőbb tagállama közé kerüljön, mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a 20 éve az Európai Unióban - és a jövő... című konferencián hétfőn Budapesten.

A magyar uniós tagság húsz évét értékelő rendezvényen a tárcavezető úgy fogalmazott: uniós szinten területi kiegyenlítődés figyelhető meg a tagállamok fejlettségében, és jó hír, hogy Magyarország "lendületesen csatlakozik" az EU átlagához. Rossz hír ugyanakkor, hogy országon belül mégis növekednek a területi különbségek.

Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án.
photo_camera Navracsics Tibor 2022. szeptember 18-án. Fotó: Németh Dániel/444

A miniszter megjegyezte, hogy míg Budapest fejlettsége már 2004-ben meghaladta az EU átlagát (129 százalék), és 2022-ben az uniós fejlettségi átlag 158 százalékát hozta, addig a fővároson kívüli régiók felzárkózási folyamata lényegesen lassabb.

Navracsics Tibor azt mondta: a vidék és a városok élhetőbbé tétele egyaránt fontos feladat. Ehhez a vidéknek és Budapestnek „felelősséget kell vállalnia egymásért”. Szavai szerint annál élhetőbb és versenyképesebb egy tagállam, minél magasabb benne a kohézió szintje. (MTI)