Az arizonai szenátus megszavazta az 1864-es abortuszt tiltó törvény hatályon kívül helyezését

külföld
május 02., 12:32

Az amerikai Arizona állam szenátusa megszavazta az 1864-es abortuszt tiltó törvény hatályon kívül helyezését. Két republikánus képviselő csatlakozott a demokratákhoz, így a döntés 16-14 arányban ment át.

A jogszabályt még Arizona kormányzójának, Katie Hobbsnak is alá kell írnia, de a demokrata politikus közleményében jelezte, hogy ezt hamarosan megteszi. Hobbs szerint az arizonai nők nem élhetnek olyan államban, ahol politikusok döntenek olyan kérdésekről, amik csak a nőkre és orvosaikra tartoznak.

Ha Hobbs aláírja a hatályon kívül helyezésről szóló jogszabályt, Arizonában a 2022-ben hozott abortusztörvény lesz érvényes. Eszerint az abortusz csak a terhesség tizenötödik hete után tiltott.

Ennek ellenére lesz egy átmeneti időszak, ami alatt minden abortusz tiltott lesz Arizonában. Ugyanis a mostani döntés csak 90 nappal a törvényhozási ülésszak nyár közepére várható vége után lép hatályba.

Az abortuszjogokért tiltakozók tüntetése az arizonai legfelsőbb bíróságnál
photo_camera Az abortuszjogokért tiltakozók tüntetése az arizonai legfelsőbb bíróságnál Fotó: SANDY HUFFAKER/AFP

Az arizonai legfelsőbb bíróság áprilisban döntött úgy, hogy az állam érvényesíthet egy 160 éves, majdnem teljes abortusztilalmat előíró jogszabályt. Az 1864-es törvény, ami megelőzte Arizona állammá válását, az abortuszt kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja, kivéve, ha az anya élete veszélyben van.

(via AP News)