Merényletet szerveztek Zelenszkij ellen az oroszok az ukrán titkosszolgálat szerint

külföld
május 07., 12:25

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) azt állítja, meghiúsítottak egy orosz tervet Volodimir Zelenszkij elnök és más magas rangú ukrán tisztviselők meggyilkolására. Több embert letartóztattak az összeesküvés miatt, köztük az ukrán kormányvédelmi egység, az elnök védelmét is ellátó testület két ezredesét. Ők az SBU szerint az orosz állambiztonsági szolgálathoz (FSZB) tartozó ügynökhálózat tagjai voltak, a nevüket nem hozták nyilvánosságra.

Zelenszkij autója a testőrei gyűrűjében Vilniusban tavaly júliusban.
photo_camera Zelenszkij autója a testőrei gyűrűjében Vilniusban tavaly júliusban. Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

Az ukrán elhárítás azt állítja, adataik vannak arról, hogy az FSZB hálózatának emberei terveket szőttek Zelenszkij, a biztonsági szolgálat vezetője, Vaszil Maljuk, az ukrán védelmi minisztérium fő hírszerzési főosztályának vezetője, Kirill Budanov és mások meggyilkolására. Az ügynökhálózat egyik feladata az volt, hogy a merényletkísérlet elkövetőit az elnöki gárdához közel álló katonatisztek között keressék, akik túszul ejthetnék Zelenszkijt, majd megölhetnék. Azt is azonosították – állítják –, hogy az akciót az FSZB 5. számú szolgálata felügyelte Moszkvából.

A gyanúsítottaknál házkutatást tartottak, amelynek során fegyvereket és „a merényletek szervezésében való részvételre utaló egyéb bizonyítékokat” találtak. A gyanú szerint hazaárulással és terrorcselekmény előkészítésével gyanúsítják őket.

(BBC, Meduza)

Kiemelt videóink