Putyint ötödször is beiktatták, lemondott az orosz kormány

külföld
május 07., 12:47

„Egységes és nagyszerű nemzet vagyunk, és együtt le fogunk győzni minden akadályt, megvalósítjuk mindazt, amit elterveztünk. Együtt győzni fogunk” – ezt mondta ötödik beiktatási beszédében Vlagyimir Putyin. Márciusban ugyanis tartottak egy elnökválasztást, amit ő nyert meg, és ilyenkor tartanak efféle ceremóniákat.

Putyin bevonul a Kreml dísztermébe, hogy letegye ötödször is az elnöki esküjét.
photo_camera Putyin bevonul a Kreml dísztermébe, hogy letegye ötödször is az elnöki esküjét Fotó: SERGEI BOBYLYOV/AFP

Az ünnepségen hat uniós ország képviseltette magát: Franciaország, Magyarország, Szlovákia, Görögország, Málta és Ciprus. Nem sokkal a keddi beiktatási ceremónia után Putyin részt vett az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka által vezetett imaórán, aki megáldotta az elnököt.

„Az Isten maga bízta meg önt Oroszország szolgálatával” – mondta az egyházfő Putyinnak. Kirill pátriárka aztán Alekszandr Nyevszkijhez, Novgorod középkori uralkodójához hasonlította az elnököt, hozzátéve, hogy azért imádkozik, hogy „a század végéig” hatalmon maradjon.

Kirill és Vlagyimir
photo_camera Kirill és Vlagyimir Fotó: ALEXEY MAISHEV/AFP

A beiktatással egy időben az orosz kormány is lemondott, hiszen ilyenkor új kabinet alakul, az eddigi átmenetileg megbízott státuszban dolgozik tovább. A Meduza forrásai szerint egyelőre kérdéses Mihail Misusztyin kormányfő pozíciója. Egyes feltételezések szerint Putyin Szergej Kirijenkót, az elnöki adminisztráció helyettes vezetőjét vagy Szergej Szobjanyin moszkvai polgármestert jelölheti a helyére.