Két hónappal később meghalt a férfi, akinek először ültettek át génszerkesztett sertésvesét

TUDOMÁNY
május 12., 13:10

Két hónappal a műtét után meghalt az első ember, akinél genetikailag módosított sertésveseátültetést végeztek, de a műtétet végző kórház szerint nincs jele annak, hogy a transzplantáció okozta volna a halálát.

A 62 éves Richard "Rick" Slaymannek a massachusettsi kórházban a sebészek azt mondták, úgy vélték, hogy a sertésvese legalább két évig kitart. Szombaton a családja és a műtétet végző kórház megerősítette Slayman halálát.

Rick (jobbról a második) és a dokik
photo_camera Rick (jobbról a második) és a dokik Fotó: Massachusetts General Hospital

A massachusettsi transzplantációs csapat közleményben fejezte ki együttérzését a családnak. A család köszönetet mondott nekik: a transzplantációt kísérő "óriási erőfeszítéseiknek köszönhetően a családunk még hét hetet tölthetett Rickkel, és ennek az időszaknak az emlékei tovább élnek bennünk".

Slayman volt az első élő ember, akin elvégezték az eljárást. Korábban kísérleti jelleggel sertésvesét ültettek át agyhalott emberek testébe. Slayman a 2018-as veseátültetése után tavaly kénytelen volt visszaállni dialízisre. Amikor a dialízis során gyakori beavatkozásokat igénylő komplikációk léptek fel, orvosai a sertésvese-átültetést javasolták.

A család elmondta, hogy Slayman részben azért esett át a műtéten, hogy reményt adjon annak a több ezer embernek, akiknek a túléléshez transzplantációra van szükségük. "Rick elérte ezt a célt, reménye és optimizmusa pedig örökké megmarad".

Áprilisban a New Jersey-i Lisa Pisano szintén kapott egy genetikailag módosított sertésvesét, valamint egy mechanikus pumpát, hogy a szíve tovább verjen. (AP, Guardian)