A gyorsabb elektromos rollereknél is kötelező lesz a felelősségbiztosítás

közlekedés
május 13., 18:43

Július 16-tól bővül azoknak a járműveknek a köre, amikre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). Az április 30-án kihirdetett új rendelkezések szerint többek között bizonyos elektromos rollerekre is kiterjed majd a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb). A jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e felelősségbiztosítást kötni az adott járműre. A közzétett ábre szerint a 25 km/órás sebességet meghaladó rollerekhez már kell biztosítás.

photo_camera Fotó: Mabisz.hu

A Mabisz szerint minden üzemben tartó saját felelőssége, hogy ellenőrizze gépjárműve nettó tömegét, illetve tervezési sebességét. Mivel teljesen új rendelkezésről van szó, a biztosítók június 8-ig állítják össze a mikromobilitási eszközökre vonatkozó díjtarifájukat, jelenleg megbecsülni sem lehet, milyen biztosítási díjjal köthető kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás az érintett járművekre.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény szerint olyan gépjármű esetében, amit nem vettek hatósági nyilvántartásba, vagyis nincs rendszáma, a mindenkori használó is üzemben tartónak minősül. Ezért használat előtt mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a járműnek kell-e, illetve van-e kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása. (MTI)

Kiemelt videóink