Orbán Viktor gratulált az ex-Twitteren a csádi választásokon győztes diktátornak

külföld
május 13., 09:44

Múlt héten tartották a csádi választásokat, a szavazatok 61%-ával Mahamat Idriss Déby Itnót választották elnökké, a második Succes Masra messze lemaradt a szavazatok 18,5%-ával. Utóbbi ugyan magát nevezi győztesnek, már kérelmezte is az Alkotmánybíróságnál, hogy a választás eredményeit semmisítsék meg, de sok esélye nincs.

photo_camera Mahamat Idriss Déby Itno leadja szavazatát 2024. május 6-án Fotó: ISSOUF SANOGO/AFP

Csád sokáig sem a magyar, sem a nemzetközi politikában nem töltött be jelentős szerepet, de 2023 ősze óta Magyarországon is jobban figyelünk rá. Ekkor jelentette be a kormány, hogy a Honvédség ott indítja el Magyarország első bilaterális misszióját. Még mindig nem világos, milyen okok indokolhatják, hogy 200 katonát küldjünk Csádba, vagy hogy miért volt (van?) szükség arra, hogy a csádi oszlopok mögött bujkáló Orbán Gáspár legyen a misszió egyik fő szervezője. Bár eredetileg áprilisra tervezték a művelet indítását, a csádi választások eredményéhez kötötték azt,most tehát egy lépéssel közelebb kerülhettünk ahhoz, hogy a Honvédség kontingense tényleg kitelepüljön.Annál inkább, mert az előzetes várakozásoknak megfelelően az a Mahamat Déby győzött, aki a meghívólevelet is küldte a magyar misszióhoz. Orbán Viktor az X-en (korábban Twitter) sietett is gratulálni neki.


Nem éppen kristálytiszta választások

Az Európai Unió a választások előtt elítélte, hogy Csád nem engedélyezte az EU által finanszírozott civil szervezetek közel 3000 tagjának, hogy megfigyelhesse az elnökválasztást. A katonai junta vezetőjének és elnökjelöltjének, Mahamat Débynek az ellenfelei bojkottra szólítottak fel, a voksolást manipuláltnak minősítették. Az elemzők nagy része is úgy látta, hogy a választások eredménye lefutott volt, hiszen egy olyan „átmeneti” kormány szervezte, amelynek soha nem állt szándékában lemondani a hatalomról. Nemzetközi jogvédő csoportok is figyelmeztettek, hogy a szavazás nem lesz szabad és tisztességes, miután az ellenzék ellen keményen fellépnek.

Mahamat Déby azt követően került hatalomra, hogy apja és elődje, Idriss Déby Itno 2021-ben meghalt. Az alkotmányt ezután felfüggesztették, a kormányt és a parlamentet feloszlatták, az ellenzéki pártok nagy részét betiltották, vezetőiket elüldözték vagy börtönbe zárták. Bár az ifjabb Déby megígérte, hogy nem indul a választásokon, mégis megtette, olyan mezőnyben, ahol több ellenzéki jelöltet kizártak, egy vezető politikust pedig lelőttek a nyílt utcán.

A választások 2021 áprilisában, az idősebb Déby halála után kezdődött politikai átmenet végét jelentik. Akkor hatalmi vákuumtól tartva a tábornokok egy csoportja emelte a 37 éves Mahamatot az Átmeneti Katonai Tanács élére. Az eredetileg másfél évre tervezett átmenet több mint három évig tartott, most a szabadnak nem mondható választásokon Mahamat Déby bebetonozta a hatalmát, így a csádi diktatúra dinasztikus jellege megerősödött.Helyi beszámolók szerint a fővárosban, Ndjamenában annak ellenére kilenc ember halt meg az ünnepi sortüzek után, hogy a hadsereg egy belső üzenete szerint betiltották az ünnepi lövöldözést és a felvonulásokat.

Csád a Száhel-övezet egyik utolsó viszonylag stabil állama, de ennek megvan az ára, a világ egyik legelnyomóbb rendszere működik itt. A régióban Csád a franciák egyik utolsó szövetségese, olyan bástya, ahova még nem tűztek sem orosz, sem iszlamista zászlót, bár az orosz jelenlét a környező országokhoz hasonlóan egyre látványosabb.

Kiemelt videóink