A csádi parlament döntésén múlik, hogy mennek-e magyar katonák az országba

külföld
április 04., 07:31

„A fogadó ország igénye vagy éppen engedélye alapján, Magyarország más nemzetekkel – például Franciaországgal – is kész együttműködni a Száhel övezet stabilitásának elősegítése érdekében” – írta a Honvédelmi Minisztérium a Szabad Európa kérdésére a csádi misszióról.

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az országba magyar misszió indulhat a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár előkészítésével, mely során 200 katona utazik majd az országba. Bár ez korábban bizonytalanná vált, úgy tűnik, hogy a honvédség mégis belemegy a csádi misszióba. Hogy miért, nem tudni.

Mahamat Idriss Deby ideiglenes csádi elnök a világ egyik legelnyomóbb rendszerét működteti, a lakosság körében nem igazán népszerű. Igaz, hogy Csád a környező országokhoz képest stabil, de ettől még nem a béke szigete, miközben február végén Szijjártó Péter külügyminiszter az országban járt, a csádi ellenzék vezetőjét katonák lőtték le.

„A fogadó ország átmeneti időszakára tekintettel és a stabilitás támogatása érdekében - a csádi fél kérésének megfelelően - a magyar védelmi szerepvállalás előkészítése a közelgő elnökválasztást követően fog folytatódni, annak érdekében, hogy az a lehető legerősebb demokratikus támogatással rendelkezzen” – írta a HM, azaz a május 6-i választásokig biztos nem utaznak katonák Csádba.

A HM szerint „a választást követően a csádi kormány és parlament döntésén múlik, hogy a védelmi együttműködés részleteit tekintve milyen konkrét formát fog ölteni, a kitelepülést a döntés megszületése után kezdjük meg”. Azaz a Szabad Európa szerint a magyar katonák csak akkor mennek, ha a csádi parlament és elnök – ismét – feléri őket.