Szebeni István miatt palotaforradalom robbant ki a ráckevei Fideszben

belföld
május 13., 13:16
  • A ráckevei fideszesek körében nagy port vert fel, hogy a párt az igazi helyi kötődéssel nem rendelkező Szebeni István extévést indította polgármesterjelöltként.
  • A régi fideszesek fellázadtak a döntés ellen, lemondott a helyi elnök, nem indul a választáson a tavalyi időközi nyertes sem.
  • Az önkormányzati választásnak vadonatúj jelöltekkel vág neki a Fidesz, ami nem csoda, hiszen öt éve az azóta lényegében felbomlott Keve Egyesület nemcsak a polgármester-választást nyerte meg, de a nyolcból hét egyéni választókerületet is.

Ráckeve politikai élete egy ismét előkerült, január 13-ai Facebook-poszt miatt jött izgalomba ismét. A szerzője Rátonyi József, aki azóta a Fidesz 8. számú egyéni választókerületének jelöltje lett. Akit ekéz benne, az Szebeni István volt tévés, a Fidesz polgármesterjelöltje.

„Van egy kis baj a politikusok fejében... Nyílt titok, hogy mostanában képernyőről eltűnőfélben lévő Szebeni Istvánt fogja indítani polgármesterjelöltként a Fidesz Ráckevén. A jelöltnek vajmi kevés köze van a városhoz, nem élt itt soha, csak az utóbbi fél évben tűnt fel a városi rendezvényeken, hogy szokják a gondolatot az emberek... Ma a 12 facebookoldalából az egyiken osztotta meg, hogy nemsokára elmondja, merre irányul az élete a jövőben. Kommentben kérdeztem rá, mi visz egy médiaszemélyiséget arra az elhatározásra, hogy egy olyan város polgármestere akarjon lenni, ahol sohasem élt, nincs szinte semmi kötődése Ráckevéhez. 12 perc alatt törölték a kommentet, és letiltottak. Ezt csak azért írtam ki, hogy látható legyen a hozzászólás. De szavazzanak rá... aham...”

Kerestük Rátonyi Józsefet, de miután bemutatkoztunk, szó nélkül megszakította a vonalat. Szebeni Istvántól, a Fidesz polgármesterjelöltjétől egy udvarias válaszlevelet kaptunk, ebben jó munkát kívánt, de nyilatkozni senkinek, így nekünk sem akart. Szebeni és Rátonyi amúgy – egy áprilisi Facebook-poszt tanulsága szerint – fátylat borítottak a történtekre. „Ő Rátonyi József, aki »belém állt«, majd leültünk beszélgetni, és kiderült, hogy több dolog köt bennünket össze, mint ami szétválaszt” – írta.

Rátonyi posztja, ha meg is beszélték ezt azóta, rámutat arra, hogy Szebeni megjelenése erősen megosztotta a város fideszeseit.

A Fidesznek az ellenfele is a Fidesz

A kormánypárt többször lenullázta magát Ráckevén az elmúlt évtizedekben, de Pánczél Károly, a térség országgyűlési képviselője soha nem hagyta, hogy a városban ne legyen Fidesz. Érdemes végignézni, micsoda kanyarokat produkált az elmúlt négy választás:

  • 2006 – Fidesz-győzelem, Dávid László lett a polgármester.
  • 2010 – a független Szadai József legyőzte a fideszes Dávid Lászlót. Szadai a választásig a Fidesz tagja volt, de ki kellett lépnie, mivel két fideszes nem indulhatott a polgármesteri pozícióért.
  • 2014 – Szadai nyert ismét, de már Fidesz–KDNP-s színekben. A Fideszbe nem lépett vissza, KDNP-s lett.
  • 2019 – Vereckei Zoltán (Keve Egyesület) nyert. Szadai függetlenként indult, a Fidesz a Szadai által kirúgott jegyzőt, Kereszturi Zitát indította.

A Keve Egyesületről tavaly írtunk, ők azok a vadidegenek, akik összeverődtek és legyőzték a Fideszt. Csakhogy a protestszervezetből nem lett valódi alternatívát nyújtó csoportosulás. A ciklus közben hárman hagyták el az egyesületet, mind a három időközi választást a Fidesz nyerte. A Keve lényegében felbomlott, az idei választáson már nem is indul.

Ilyen előzmények után az ember azt gondolná, a Fidesz tükörsima pályán veheti vissza a várost. Csakugyan így lehet, ha megnézzük a Szebeni ellen indulókat:

  • Papp László (Ráckeve Város Amatőr Futball Club) – fideszes volt, Vereckei polgármester alpolgármesternek kérte fel. Állítólag megkérdezte Pánczél Károlyt, a körzet mindenható fideszes urát, hogy elvállalhatja-e a posztot, de kitérő válaszokat kapott. Amikor elvállalta, kirúgták a pártból. A fociklub jelöltjei láthatatlanok, kampánytevékenységnek nyoma nincs.
  • Deák Tibor (független) – természetesen ő is fideszes volt, egy évekkel korábbi hatalmi harc áldozata.
  • Simon Balázs (DK) – Ráckevén a baloldali párt nem rúghat labdába, a céljuk, ahogy a korábbi választásokon is, nem lehet más, mint kompenzációs listáról bejuttatni egy képviselőt a testületbe. Idén azonban elszámolták magukat, mert csak öt képviselő-jelöltük van, így nem tudtak listát állítani. Könnyen lehet, hogy egy képviselőjük sem lesz.

Kevések is elkezdtek a Fideszbe szállingózni

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.