Újabb egy évre meghosszabbította az ukrán gabona vámmentességét az EU

Az Európai Tanács hétfőn újabb egy évre (2025. június 5-ig) felfüggesztette az EU-ba érkező ukrán és moldovai árukra vonatkozó vámokat és kvótákat. Amellett, hogy ezzel nyújtanának gazdasági támogatást az orosz támadás alatt álló országnak, egyben igyekeznek megerősíteni az uniós mezőgazdasági termelők védelmét egyes érzékeny mezőgazdasági termékeknél.

A rendelet két védintézkedést is tartalmaz majd. Például az új, automatikus védintézkedési mechanizmus arra kötelezi a Bizottságot, hogy ismét kvótákat vezessen be, ha a baromfi, a tojás, a cukor, a zab, a kukorica, a dara és a méz behozatala meghaladja a 2021 második felében, valamint a 2022-ben és 2023-ban behozott mennyiségek számtani átlagát.

Az Európai Bizottság az orosz-ukrán háború kirobbanása után, 2022-ben függesztette fel az ukrán agrárimportra kivetett vámokat és kvótákat. Az olcsóbb ukrán gabonatermékek beáramlása azonban piaci zavarokat okozott, és a keleti tagállamok, köztük Magyarország tiltakozni kezdett. A magyar kormány behozatali tilalmat vezetett be, tavaly szeptemberben Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök még a fegyverszállításokat is leállította volna a gabona miatt. A gazdák pedig Európa-szerte tiltakozni kezdtek.