Blinken: Meg kell fizetniük az oroszoknak Ukrajna újjáépítését

külföld
május 14., 19:41

Kedden, némileg váratlanul, látogatásra érkezett Kijevbe Anthony Blinken amerikai külügyminiszter, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Blinken, ahogy írtuk reggel, három héttel azután érkezett Kijevbe, hogy az amerikai kongresszus megszavazott egy 61 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajna számára, amivel légvédelmi elfogórakéták, tüzérségi eszközök és ATACMS nagy hatótávolságú precíziós irányított rakéták is az ukránok rendelkezésére állnak majd.

A nemzetközi sajtóban többen azt is felvetették, hogy a kongresszus tétovázása, illetve a csomag kései megszavazása egyaránt hozzájárulhatott az ukránok veszteségeihez Harkiv közelében.

Blinken Kijevben megnyugtatta Zelenszkij elnököt, hogy a segélycsomag már úton van, és hamarosan hiánytalanul megérkezik.

A kijevi egyetemen tartott beszédében az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, látogatását azért tartotta fontosnak, hogy megnyugtassa az ukránokat: az Egyesült Államok a háború első napjától az ukránokkal van, és továbbra is mellettük áll.

„Nem vagytok egyedül”

– mondta.

A külügyminiszter szerint kritikus szakasza ez a háborúnak, és megemlítette azt is, hogy a harkivi offenzíva során az oroszok észak-koreai muníciót, iráni drónokat és kínai technológiákat is bevetettek. Méltatta az ukránok ellenállását és kitartását. Utalt rá, hogy a mozgósítás átszervezése, illetve a törvényi környezet átalakítása szerinte elkerülhetetlen volt, mert az emberi erőforrásokat rendkívül megtépázza a háború:

„Megakadályoztátok Putyint, hogy elérje célját, és eltörölje Ukrajnát.”

Blinken megígérte, meg fogják nehezíteni az oroszok dolgát, hogy előrehaladjanak. Biztosította az ukránokat, hogy Biden elnök azonnal útjára indította a segélycsomag első szállítmányait azután, hogy a kongresszus elfogadta az erről szóló törvényt.

Blinken leszögezte, hogy Moszkvának meg kell fizetnie a pusztításért, amit végzett, vagyis fizetnie kell Ukrajna újjáépítéséért. Ezt követeli a nemzetközi jog, mondta, és ezt érdemlik az ukránok. Azt mondta, hogy a külföldön befagyasztott orosz vagyonokat erre a célra kell fordítani. (Hasonlóra jutottak múlt héten uniós nagykövetek is.)

„Közelebb hozzuk a NATO-hoz Ukrajnát és biztosítjuk az erős kapcsolatot” – mondta még a külügyminiszter, hozzátéve, hogy szerinte az oroszok rendre alábecsülték az ukránokat, de az ukrán szellemiséget egyetlen bomba sem zúzhatja szét, az ukrán szellem erős, megtörhetetlen, és Ukrajna diadalmaskodni fog. (BBC)

Kiemelt videóink