Elfogadták a civileket orosz mintára megbélyegző georgiai ügynöktörvényt

külföld
május 14., 13:35
Tüntetők a georgiai parlament tbiliszi épülete előtt 2024 május 14-én, az ügynöktörvény elfogadásának napján
photo_camera Tüntetők a georgiai parlament tbiliszi épülete előtt 2024 május 14-én, az ügynöktörvény elfogadásának napján Fotó: VANO SHLAMOV/AFP

Elfogadta a georgiai parlament az ügynöktörvényt, ami orosz mintára bélyegezné meg mindazokat a civileket és újságírókat, akik külföldről fogadnak el bármilyen pénzügyi támogatást.

Tbilisziben hetek óta zajlanak tüntetések az április közepén beterjesztett jogszabály ellen: a fővárosban már több alkalommal ezrek követelték a törvény visszavonását. Az állambiztonság szerint a tüntetők puccsra készülnek az államhatalommal szemben.

Az elmúlt napokban már rendőri túlkapásokról is érkezett hír a parlament épülete előtt zajló demonstrációkról: könnygázt és vízágyút is bevetettek már a hatóságok.

A szavazás maga is kis híján botrányba fulladt: képviselők fizikailag is egymásnak feszülnek a padsorok között. A kormányzó Georgiai Álom egyik képviselőjét a biztonságiaknak kellett visszafogniuk, nehogy összetűzésbe keveredjen az ellenzéket vezető Levan Habeisvilivel.

link Forrás

A törvény szerint azok a civil szervezetek és médiumok, amik a finanszírozásukhoz legalább 20 százalékban külföldi forrást használnak fel, külföldi érdekeket kiszolgáló szervezetként kötelesek regisztrálni magukat.

Az Egyesült Államok tbiliszi nagykövetsége szerint a jogszabályt a Kreml 2012-es ügynöktörvénye inspirálta, hogy elhallgattassa a kritikus hangokat.

Az elnök Salome Zurabicsvili azt nyilatkozta, hogy megvétózná a törvényt, de a parlamentben akkora többsége van a kormánypártnak, hogy felül tudják írni az ő döntését is. A kormány azzal érvel, hogy a törvény a transzparenciát szolgálja. (Guardian)

Kiemelt videóink