A merényleteket túlélő politikusok élete soha nem lesz már olyan, amilyen azelőtt volt

külföld
május 16., 20:01
  • Szlovákiában először akartak meggyilkolni hivatalban lévő miniszterelnököt, volt minisztert és újságírót öltek már meg korábban.
  • Magyarországon Tisza István három merényletet élt túl, a negyedikbe belehalt.
  • A környező országok aktív miniszterelnökei közül az osztrák Engelbert Dollfusst a nácik, a szerb Zoran Đinđićet a titkosszolgálat és az alvilág ölte meg.
  • A merényleteket túlélő politikusok élete soha nem lesz mér olyan, mint volt. Ronald Reagan félt nyitott helyen kilépni a limuzinjából, viszont annyit kondizott, hogy le kellett cseréni szűkké vált öltönyeit.
  • A környező országok miniszterelnökei elleni és a 21. század leghírhedtebb merényletei.

A politikai merényletek képsorai mélyen belénk rögzültek. Aki egyszer is látta, nem felejti azokat a hátborzongató képsorokat, melyeken John Fitzgerald Kennedy integet az út szélén felsorakozott dallasiaknak a nyitott Lincoln Continental hátsó üléséről, majd a kezével próbálja takarni a fejét.

link Forrás

A politikai merényletek egyidősek civilizációnk kialakulásával. Titus Tatius szabin királyt például Krisztus előtt 748-ban Laviniumban kaszabolták le, mert korábban megsértette a város követeit, II. Fülöp makedón királyt pedig a saját testőre gyilkolta meg Krisztus előtt 336-ban.

A legnagyobb hatású merénylet alighanem Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörökös és felesége szarajevói meggyilkolása, bár a később elsőnek nevezett világháború abban a világpolitikai légkörben előbb-utóbb alighanem így is, úgy is kitört volna.

Kuciak meggyilkolása vezetett Fico bukásához

Szlovákiában nem a Robert Fico elleni az első merénylet politikus ellen. Ján Duckýt 1999-ben a pozsonyi lakása előtt gyilkolták meg. A tettes és az indíték a mai napig ismeretlen, de kevésbé valószínű a politikai motiváció. Ducký a meggyilkolása idején nem viselt hivatalt, 1989 és 1996 között megszakításokkal gazdasági miniszter volt, majd a Szlovák Gázművek élére nevezték ki. Menesztése után gazdasági bűncselekmények miatt eljárást indítottak ellene, és alighanem hosszú börtönbüntetés várt volna rá.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.