Kétórás műtéten esett át ismét Robert Fico, még mindig nagyon súlyos az állapota

külföld
május 17., 14:03

Robert Fico szlovák kormányfő állapotáról Robert Kaliňák védelmi miniszter osztott meg friss információkat. Tájékoztatása szerint a közel kétórás műtétre a sebek gyorsabb gyógyulása miatt volt szükség. Néhány napba telik azonban, míg egyértelművé válik, miként alakul tovább a kormányfő egészségügyi állapota – írja az Új Szó. A miniszter szerint egyébként lőtt sebeknél az első négy nap a kritikus, de ő már látja fejlődést. Bár Fico állapota még továbbra is nagyon súlyos.

Miriam Lapuníková, a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója elmondta, a miniszterelnökön CT-vizsgálatot végeztek, ennek eredményei alapján eltávolították a lőtt sebből visszamaradt, elhalt szöveteket. „A páciens állapota valóban súlyos, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon kezelik”.

Kórházba viszik Robert Ficót május 15-én, miután a kormányfőt egy támadó több lövéssel megsebesítette.
photo_camera Fotó: AFP

Minden reggel egyébként egy szakértői csapat dönti el, mi legyen a következő lépés Fico kezelését illetően, így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy szükség lesz-e újabb műtétre.

A szlovák kormányfő ellen szerda délután kíséreltek meg merényletet a handlovái kihelyezett kormányülés után. Három golyó találta el: egy a mellkasán, egy a kezén, egy pedig a hasán. A merénylő a 71 éves lévai amatőr író, Juraj Cintula, aki a Fico üdvözlésére felsorakozott tömegbe vegyült, majd fegyvert rántva ötször tüzelt. A merénylő saját bevallása szerint megölni nem akarta a kormányfőt, de a támadásra azért büszke. Tettéért 25 évtől életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélhetik. Arról, hogy milyen a közhangulat a merénylet után Szlovákiában, ebben és az ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Kiemelt videóink