Költői túlzás, hogy a polgárháború küszöbén állna Szlovákia a Robert Fico-merénylet után, nyugalom van Pozsonyban

külföld
május 16., 12:49

Egy nappal a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet után nyugalom van Pozsonyban, a miniszterelnöki hivatal előtt sincs megerősített rendőri jelenlét, tudtuk meg Szalay Zoltántól, a Denník N magyar nyelvű lapja, a Napunk újságírójától.

photo_camera Egy férfi a kórház előtt, ahol Robert Ficót ápolják Fotó: -/AFP

Mint arról beszámoltunk, merényletet követtek el Robert Fico szlovák kormányfő ellen szerda délután a handlovái kultúrház előtt, ahol a kormány éppen a kihelyezett ülését tartotta. Három golyó találta el: egy a mellkasán, egy a kezén, egy a hasán. Életveszélyes állapotban volt, több órán keresztül műtötték, azóta stabilizálták. A merénylő a 71 éves lévai amatőr író, Juraj Cintula, aki a Fico üdvözlésére felsorakozott tömegbe vegyült, fegyvert rántva ötször tüzelt.

Szalay Zoltán elmondása szerint nincs pánikhangulat Pozsonyban, a miniszterelnökség előtt több az újságíró, mint a rendőr. A támadásról azt mondta, derült égből villámcsapás volt, mert bár az utóbbi időben több politikus és újságíró kapott fenyegetéseket – például az elnök, Zuzana Čaputová is –, de arról nem tudtak, hogy Robert Fico is kapott volna ilyet.

A merénylet után bejárta a világsajtót a hír, hogy Robert Fico áprilisban azt mondta, olyan a szlovák közhangulat, hogy bármikor merényletet követhetnek el koalíciós politikusokkal szemben. Szalay szerint a miniszterelnök akkori kijelentését senki nem figyelmeztetésként értékelte, hanem politikai kijelentésként, a politikai retorika részeként tartották számon. Hogy pontosan mire gondolhatott a miniszterelnök, amikor ezt mondta, nem tudják.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.