Évekig nem beszéltek, most együtt építhetik le kényelmesen a demokráciát

külföld
március 21., 10:51
  • A Robert Fico által is támogatott Peter Pellegrini volt miniszterelnök és Ivan Korčok egykori liberális külügyminiszter között dől el a szlovák elnökválasztás.
  • Az eddigi elnökválasztásokon mindig az a jelölt nyert, aki az első forduló után is vezetett. A mostani első forduló előtt Pellegrini az esélyesebb.
  • A baloldali-populista koalíció legkisebb tagja, a Szlovák Nemzeti Párt a szlovák Trumpnak is nevezett szélsőjobboldali, konteóhívő és -terjesztő figurát támogat.
  • Tíz év után újra van magyar jelölt, Forró Krisztián célja a négy százalék elérése.

A Robert Fico visszatérését hozó őszi előrehozott parlamenti választás után szombaton tartják a szlovák elnökválasztás első fordulóját. A tét az, hogy megtörténik-e a jelenlegi koalíció teljes hatalomátvétele, és Fico koalíciós társa, a volt miniszterelnök Peter Pellegrini kerül-e a köztársasági elnöki székbe. Esetleg a jelenlegi hatalomtól független, a liberális, nyugatos ellenzékhez köthető figura marad az államfő, a leköszönő Zuzana Čaputová után Ivan Korčok. A két hét múlva rendezendő második fordulóba a két legjobban teljesítő jelölt jut, az kizárható, hogy bármelyikük is már az első körben megszerezze a szavazatok abszolút többségét.

A kétezres évek összes elnökválasztását elbukta ugyan az éppen hatalmon lévő párt jelöltje, ebből azért messzemenő következtetést nem érdemes levonni. Fontosabb ennél, hogy eddig még nem fordult elő, hogy ne a felmérések alapján esélyesebbnek tartott jelölt nyerje az első fordulót. És olyan sem volt még, hogy a második fordulóban a második megelőzze az első helyezettet.

Peter Pellegrini, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (középen, b-j) a magyarországi Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég közötti Ipoly-híd átadásán 2024. március 11-én.
photo_camera Peter Pellegrini és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyarországi Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég közötti Ipoly-híd átadásán március 11-én Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

A szlovákiai elnökválasztás esélyeit Szalay Zoltánnal, a szlovákiai Napunk vezető szerkesztőjével beszéltük át.

A felmérések szerint

  • a 35-39 százalékos Pellegrini vezet
  • a 32-37 százalékra mért Korčok előtt.
  • A harmadik helyre a szlovák Trumpnak is becézett Štefan Harabin (12-16 százalék) esélyes.
  • A tíz induló között van egy másik volt miniszterelnök is, az önörvényű, az összes politikai erő által karanténba zárt Igor Matovič (Egyszerű Emberek) is, 4-6 százalékra számíthat.
  • És 2014 után Forró Krisztián (Magyar Szövetség) személyében újra van magyar induló, ő a szavazatok 3 százalékára számíthat.

Szlovákiában a köztársasági elnöknek a magyarországihoz hasonló jogköre van, vagyis inkább reprezentatív, mint valós hatalommal bíró funkcióról van szó. Az elnököt azonban a nép, nem pedig a parlament választja. (Mellesleg míg Magyarországon a rendszerváltás óta két köztársasági elnök is megbukott, Szlovákiában egy sem.) Az erősebb legitimációnak tudható be, hogy az elnökök megszólalásaira odafigyelnek a politikai élet szereplői. 2018-ban például Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után Andrej Kiska köztársasági elnök vetette fel a kormányátalakítás vagy az előrehozott választás szükségességét, amit Robert Fico miniszterelnök lemondása követett.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.