Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes szerint Szlovákiában „szükség lesz arra, hogy rendet teremtsenek”

külföld
május 18., 11:27

Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos – jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondta: Robert Fico eszméleténél van, s ő egy rövid ideig már beszélt is vele, de mint mondta: a kommunikáció lehetőségei a sérülések súlyosságából adódóan korlátozottak.

Kalinák megismételte a miniszterelnök állapotával kapcsolatban egy nappal korábban tett kijelentését is, miszerint „egyelőre még nem sikerült győznie”.

photo_camera Robert Kalinák és Zuzana Dolinková sajtótájékoztatót tart Besztercebányán, 2024. május 18-án Fotó: FERENC ISZA/AFP

Hozzátette: még nem számolnak azzal, hogy az elkövetkezendő egy-két napban a miniszterelnököt átszállítanák valamelyik pozsonyi kórházba, ugyanakkor megjegyezte: az orvosi csapat jó munkát végez és teljes bizalmukat élvezi.

Kalinák kérdésre elmondta: a kormány politikai irányvonala nem változott és nem változik, ám a történések tükrében szükség lesz arra, hogy „rendet teremtsenek”.

Frissítés: Vizsgálati fogságba helyezte szombati döntésével a bazini székhelyű speciális bíróság a Robert Fico miniszterelnök ellen szerdán elkövetett fegyveres merénylettel gyanúsított és a támadást követően a helyszínen őrizetbe vett, lévai illetőségi Juraj Cintulát. A döntés egyelőre nem jogerős. Cintula korábban, a rendőrségi kihallgatás során beismerte tettét. (MTI)