Nagy Márton: A hangnem, ami a jegybankban uralkodik, méltatlan az intézményhez

gazdaság
május 21., 12:44

„A kormány szerint az önmagában nem probléma, hogy valaki a versenyképességi stratégiát elemzi. Azonban napjainkban már mindenkinek van telefonja, és azt fel lehet emelni” –mondta az Indexnek egy budapesti rendezvény után Nagy Márton.

A gazdasági miniszter szerint az emberek joggal hitték, hogy a jegybank és a Nemzetgazdasági Minisztérium kapcsolata konszolidálódott, és a szakemberek a háttérben érvekkel alátámasztva megbeszélik szakmai ellentéteiket, „nem pedig kidobják egyből a piacra, nyilvánosan”. „Ráadásul rendszeresek az egyeztetések a két intézmény között” – mondta.

Nagy Márton a lapnak azt mondta: „Ezek szerint a jegybank nem képes az együttműködésre, hiába kerestük erre a lehetőséget. Úgy látjuk, ott olyan viselkedés uralkodik, ami alapvetően arról szól, hogy a Magyar Nemzeti Bank a médiában üzenget. Hét évig szolgáltam a jegybankban az elnök úr mellett, összesen pedig 18-at. Azt gondoljuk, ez a hangnem, ami a napjainkban ott uralkodik, méltatlan az intézményhez. Ennek a felelőssége pedig a jegybank vezetőségét terheli.”

Nagy Márton szerint a kormány hitt abban, hogy az MNB és az NGM közötti kapcsolatot egy konszolidáltabb és előremutató útra terelik. „Szem előtt tartva a nemzetgazdaság érdekeit, őszintén törekedtünk a monetáris és fiskális politika közötti kapcsolat javítására, még válságos időkben is. Nekünk is van véleményünk a jegybank működéséről. Nem értünk egyet például a kamatpolitikával vagy az eszköztár működtetésével – köztük a Diszkont Kincstárjeggyel –, azonban mégsem kürtöljük tele a médiát kritikai észrevételeinkkel. Kellő alázattal végezzük munkánkat a minisztériumban, és ezt a beosztottjaimtól is elvárom” – mondta Nagy Márton.

Matolcsy György és Nagy Márton áprilisi találkozója
photo_camera Matolcsy György és Nagy Márton áprilisi találkozója Fotó: MNB

A miniszter április elején ült le egyeztetni Matolcsy Györggyel, a békemisszió ezek szerint nem hozott eredményt.