Személyes szálak fűzik a NER-kedvenc takarítócéget a százmilliárdos kórházi közbeszerzések kiírójához

gazdaság
május 21., 04:04

„A NER udvari sepregetője”; „a takarítás Mészáros Lőrince”; a „még NER-körökben is szédítő” menetelést produkáló takarítócég – többek közt így és ezekhez hasonlóan hivatkoznak a B+N Referencia Zrt.-re a magyar sajtóban.

A 30 éve takarítócégként indult, mára „teljes körű létesítményüzemeltetési szolgáltatásokat” nyújtó vállalkozás teljesítménye 2010 után lendült meg látványosan: 2010 és 2022 között az árbevételét több mint nyolcvanszorosára, az adózott nyereségét pedig kétszázszorosára növelte.

A robbanást óriási állami megbízások segítették elő. A cég országos szinten a legnagyobb tenderbajnokok közé került az elmúlt években: a 2019–2021-es időszakban a B+N nyerte el az országban a második legtöbb állami megrendelést, a legtöbb közbeszerzést bezsebelő tulajdonosok toplistáján pedig csak a jóval ismertebb Mészáros Lőrinc és Szíjj László tudta megelőzni a B+N tulajdonosát, Kis-Szölgyémi Ferencet.

photo_camera A B+N Referencia Zrt. takarítói a Nyugati pályaudvaron, 2015. július 30-án Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A B+N takarítja a MÁV vonatait, több száz állami tulajdonban lévő épületben végez felújítási és karbantartási feladatokat, de kapott megbízást kertészeti munkákra, kártevőirtásra is. A cég legnagyobb dobása azonban kétségkívül a kórházi szektorhoz köthető:

  • 2021-ben 300 milliárdos keretszerződést nyertek el kórházak takarítására és fertőtlenítésére,
  • tavaly további 400 milliárdos keretszerződést kórházak üzemeltetésére.

A B+N Referencia Zrt. közbeszerzéseinek jó részét, köztük a kórházak takarítási és üzemeltetési feladatait egy állami szervezettől, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól (KEF-től) nyerte el. A szervezet arra hivatott, hogy egyes feladatok „integrált ellátásával” hozzájáruljon a „hatékony és költségkímélő kormányzati tevékenységhez”, így többek között központosított közbeszerzések lebonyolítását végzi.

A több száz milliárdos kórházi közbeszerzések kiírója és az azokat elnyerő cég között több kapcsolódási pontot is találtunk.

A KEF egyik igazgatója korábban a B+N-nél dolgozott

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.