625 millió forint dugódíjjal tartozik a magyar nagykövetség Londonnak

külföld
május 22., 14:31

A jelek szerint nem túl szabálykövetőek a Londonban letelepült nagykövetségek, ha a dugódíjról van szó. A brit főváros közlekedéséért felelős önkormányzati szervezete ugyanis több millió fontnyi be nem fizetett dugódíjat próbál behajtani a londoni nagykövetségeken – írja a hvg.hu. A szervezet sajtóközleményében egy szégyenlistát is lehozott, miszerint az Egyesült Államok tartozik a legtöbb pénzzel, 14,6 millió fonttal.

A listán ugyanakkor a magyar nagykövetség is szerepel a középmezőnyben, hiszen 2003 és 2023 között 1 374 870 fontnyi, vagyis több mint 625 millió forintnyi tartozást halmoztak fel. A dugódíj 2003-as bevezetése óta ugyanis egyetlen pennyt sem fizettek az egyébként fizetős úthálózat használatáért.

A szervezet szerint a dugódíj nem adó, hanem egy szolgáltatásért fizetett díj, ezért a nagykövetségek sem mentesülhetnek a megfizetése alól. A többség egyébként rendesen fizeti a dugódíjat. A londoni szervezet elmondása szerint akár a hágai Nemzetközi Bíróságig is hajlandó elmenni, hogy fizetésre bírja a nagykövetségeket.