Az Identitás és Demokrácia EP-frakció kizárta az AfD-seket

eu
május 23., 18:14

Az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport európai parlamenti frakciója rendkívüli ülésen kizárta a soraiból az Alternatíva Németországnak (AfD) szélsőjobboldali német párt mind a 9 képviselőjét.

A képviselőcsoport közleménye szerint a döntés azután született, hogy az ID vezető képviselőinek a nap folyamán korábban küldött levelében a pártcsoport elnöke, Marco Zanni az AfD képviselőinek kizárását kezdeményezte amiatt az – a képviselőcsoport egységét és hírnevét sértő – „incidenssorozat” miatt, amiben Maximilian Krah EP-képviselő és így a csoport német delegációja érintett.

A pártcsoport vezetője azt írta, az incidensek indokolják, hogy a pártcsoport azonnali hatállyal szüntesse meg a német delegáció képviselőinek tagságát. A pártcsoport azt írta: „az ID képviselőcsoport nem akarja, hogy kapcsolatba hozzák azokkal az incidensekkel, amikben Maximilian Krah, az AfD európai választási listájának vezetője szerepel”. Az ID EP-frakciójának elnöksége úgy döntött, az AfD-t azonnali hatállyal kizárja soraiból.

Nácik kifelé feliratú táblát tartó tüntető Berlinben januárban
photo_camera Nácik kifelé feliratú táblát tartó tüntető Berlinben januárban Illusztráció: Carsten Koall/dpa via AFP

Az AfD EP-választási listavezetője, Maximilian Krah esetében felvetődött a gyanú, hogy pénzt kapott a Kreml ügynökeitől, majd az EU-s parlamenti asszisztensét letartóztatták azzal a váddal, hogy kínai kém volt, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiek után kémkedett Peking megbízásából. Krah brüsszeli irodáját is átkutatták, mert őt tanúként kezelik az ügyben. Krah a La Repubblicának azt mondta: a náci SS nem minden tagja volt bűnöző. Az AfD ezután a listavezetőt eltiltotta minden nyilvános megjelenéstől és kampányeseménytől. Az AfD EP-listájának második helyén szereplő Petr Bystronnal szemben pedig május közepén indított vizsgálatot a müncheni főügyészség vesztegetés és pénzmosás gyanújával.

Az AfD közölte: tudomásul veszik az ID döntését, de optimisták a közelgő EP-választást illetően. „Bízunk benne, hogy az új törvényhozási időszakban továbbra is megbízható partnerek állnak majd mellettünk” – írták. (MTI)