A német szélsőjobboldali AfD eltiltotta az EP-listavezetőjét a nyilvános szerepléstől

külföld
május 22., 11:00

Maximilian Krah, a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt európai parlamenti listavezetője szerdán bejelentette, hogy nem vesz részt ezentúl a kampányrendezvényeken, és távozik a párt szövetségi végrehajtó bizottságából, írja a Politico. Krah a közösségi médiában azt írta, hogy visszaélnek kijelentéseivel, hogy kárt okozzanak a pártnak. „A legutolsó dolog, amire most szükségünk van, az egy rólam szóló vita, az AfD-nek meg kell őriznie egységét” – írta.

photo_camera Fotó: SEBASTIAN WILLNOW/dpa Picture-Alliance via AFP

Az ügy előzménye, hogy Krah a La Repubblica olasz napilapnak adott interjúban ezt mondta: „Soha nem fogom azt mondani, hogy minden ember, aki valaha SS-egyenruhát viselt, az automatikusan bűnöző lett volna.” A nyilatkozat után a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) közölte, hogy nem fog az AfD-vel egy frakcióba ülni az Európai Parlamentben. Az utóbbi időben egyre nyilvánvalóbbá váltak a szakadékok a két populista párt között, a potsdami titkos találkozó után - ahol a bevándorlók deportálásáról egyeztettek szélsőjobboldali szereplők - az RN egyértelműen elhatárolódott az AfD-től.

A politikusnak több botránya is volt az elmúlt időszakban, április végén egyik közeli munkatársát kémkedés gyanújával letartóztatták, de ellene is folyamatban van egy nyomozás azzal kapcsolatban, hogy fogadott-e el pénzt Oroszországtól vagy Kínától.