Békés Márton alapítványát nem érinti a beruházási stop

POLITIKA
május 23., 08:44

A DK-s Vadai Ágnes arra kérdezett rá Rogán Antal minisztériumánál, hogy miközben százmilliárdos nagyságrendben halasztja el a beruházásait, a Tranzit fesztivált szervező Kommentár Alapítvány mégis miért kaphat 5,6 milliárd forintot. Békés Márton alapítványának egyébként Mészáros Lőrincék családi cége, a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. épít rendezvényközpontot 10,6 milliárdért a VIII. kerületi Puskin utcában.

Békés Márton ideológus ajtót nyit főnökének, Schmidt Máriának
photo_camera Békés Márton ideológus ajtót nyit főnökének, Schmidt Máriának Fotó: Németh Dániel/444

Válaszában Dömötör Csaba államtitkár azzal indokolta a támogatást, hogy csak olyan beruházások esetében merül fel az átütemezés, amik még tervezési szakaszban vannak, vagy még abban sem. A Kommentár rendezvényközpontja ezek szerint már megkezdett beruházás, és az erről szóló szerződésben az idei éves kifizetésekről van szó. Külön kiemelte, hogy az alapítvány célja emellett, hogy közösséget teremtsen a közjóért tenni akaróknak.

A 2022-es beszámolója szerint a Kommentár Alapítvány 1,6 milliárd forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Puskin utcai épület építési tervezésére, műszaki tanácsadásra, ingatlanüzemeltetésre és állagmegóvásra. Emellett az MCC-től is kaptak 11,5 milliárd forintot a budapesti és a balatonszepezdi központjukra.

Az alapítvány 2022-re 501,7 millió forintos támogatást kapott Rogán Antal minisztériumától, amit a Tranzit konferenciasorozat megrendezésére és a Kommentár folyóirat kiadására fordítottak. Ugyanebben az évben Rogánék még adtak nekik 1,8 milliárd forintot a balatonszepezdi központjuk tervezési és kivitelezési munkáira. Valamint a Miniszterelnöki Kabinetiroda még biztosított nekik 100 millió forintot a balatonszepezdi telek megvásárlására.