A Mészáros család épít rendezvényközpontot annak az alapítványnak, ami összehozta Orbánt és Győzikét

POLITIKA
2023 november 27., 08:43

Az idei nyár egyik történelmi találkozása volt Orbán Viktor és Gáspár Győző közös fotózkodása a Tranzit fesztiválon, ahol emellett a megafonos Bohár Dániel bátran a miniszterelnöknek szegezhette a kérdést: „Áll-e még mindig, mint a cövek?”

A fesztivált a sajtó teljes kizárásával szervezte meg a Kommentár Alapítvány, egy új rendezvényhelyszínt tervez létrehozni a VIII. kerületi Puskin utcában. A hvg.hu most arról ír, hogy az épület felújítására kiírt közbeszerzést a Mészáros Lőrincék családi cége, a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. nyerte meg a 10,6 milliárdos ajánlatával. A versenyben Tiborcz István volt üzlettársának cégét, a West Hungária Bau-t kellett lenyomniuk, amivel egyébként egy rakás közös projektjük van a Hungaroringtől a Nemzeti Lovardáig.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A közel 6000 négyzetméteres épületben a Tranzit Ház Közösségi Tér és Képzési Központot fogják kialakítani, a Mészáros-cég és társai kizárólag a kivitelezési feladatokat kapják. Az épületben lesz egy térszín alatti 500 fős rendezvényterem,valamint egy 300 fős színház- és koncertterem is.

A 2022-es beszámolója szerint a Kommentár Alapítvány 1,6 milliárd forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Puskin utcai épület építési tervezésére, műszaki tanácsadásra, ingatlanüzemeltetésre és állagmagóvásra. Emellett az MCC-től is kaptak 11,5 milliárd forintot a budapesti és a balatonszepezdi központjukra.

Az alapítvány 2022-re 501,7 millió forintos támogatást kapott Rogán Antal minisztériumától, amit a Tranzit konferenciasorozat megrendezésére és a Kommentár folyóirat kiadására fordítottak. Ugyanebben az évben Rogánék még adtak nekik 1,8 milliárd forintot a balatonszepezdi központjuk tervezési és kivitelezési munkáira. Valamint a Miniszterelnöki Kabinetiroda még biztosított nekik 100 millió forintot a balatonszepezdi telek megvásárlására.