Kaja Kallas határincidens kiprovokálásával vádolja Oroszországot

határ
május 23., 17:43

Kaja Kallas észt miniszterelnök határincidens kiprovokálásával vádolta meg Oroszországot, miután a múlt éjszaka orosz határőrök az észt fél által elhelyezett világító bójákat távolítottak el a két ország határát képező Narva folyóról.

Tallinn szerint Moszkva csak a 2022 februárjában kezdődött ukrajnai háború óta kifogásolja az úszó irányfények elhelyezését, amik célja, hogy megakadályozzák a hajók eltévedését az idegen vizeken. Idén Oroszország közölte, hogy kifogásolja a tervezett világító bóják kb. felének elhelyezését – olvasható az észt határőrök közleményében.

Kaja Kallas szerint Észtország kapcsolatba lépett Oroszországgal, hogy magyarázatot kérjen. „Határincidensről van szó, és tisztázni akarjuk a pontos körülményeket. Oroszország növeli a határincidensek számát, félelmet és nyugtalanságot akar kelteni azzal a céllal, hogy bizonytalanságot szítson országaink társadalmában” – mondta.

Kaja Kallas 2024. május 6-án Rigában.
photo_camera Kaja Kallas 2024. május 6-án Rigában. Fotó: Gints Ivuskans/AFP

Szerdán Litvánia közölte, hogy bekérettek a külügyminisztériumba egy orosz diplomáciai tanácsost Oroszország tervei miatt, amikkel egyoldalúan ki akarja terjeszteni az orosz tengeri határt a litván és finn felségvizeken, és figyelmeztetett, hogy hibrid háborús taktikáról lehet szó.

„Továbbra is azon dolgozunk szomszédainkkal és partnereinkkel NATO- és uniós szinten is, hogy összehangolt választ adjunk a helyzetre” – közölte a BNS helyi hírügynökség szerint Ingrida Simonyte litván kormányfő Vilniusban.

Az orosz védelmi minisztérium kedden közzétett terve szerint Moszkva 2025 januárjától kiterjesztené a felségvizeit, módosítva finnországi és litvániai határát a Balti-tengeren. Az előterjesztés szerzői azzal érveltek, hogy az 1985-ben megállapított földrajzi koordináták „nem felelnek meg teljesen a jelenlegi helyzetnek”, de a dokumentum szerdán eltűnt a kormányzati honlapról.

Simonyte erről azt mondta, bizonyos megállapodások alapján még változtatásokat eszközölhetnek a dokumentumon, de a Kreml terveit továbbra is homály fedi. „Úgy vélem, az orosz hatóságok szándékosan azt akarják, hogy ezt ne lehessen kideríteni. Azt akarják, hogy maradjon minden homályban, ezáltal félelmet okozva” – mondta, bár szerinte ennek ellenére nincs ok aggodalomra. (MTI)