Moszkva átrajzolná a határokat a Balti-tengeren, Litvánia szerint ez „szándékos, célzott eszkalációs provokáció”

külföld
május 22., 15:32

Egy orosz rendelettervezet javaslatot tett a balti-tengeri határok felülvizsgálatára. Az orosz védelmi minisztérium rendelettervezete a Finn-öbölben lévő orosz szigetek és a kalinyingrádi exklávé körüli tengeri határok áthelyezését javasolta, írja a BBC. Az orosz TASZSZ hírügynökség által kedden ismertetett javaslat a még a szovjet korszakbeli, 1985. januári állapot szerint rajzolná át a határokat.

A BBC szerint az nem volt azonnal világos, hogy a tervezet az orosz határoknak a balti-tengeri finn vizekre vagy a Kalinyingrád melletti litván vizekre való kiterjesztését javasolja-e. Ami biztos: az orosz javaslat érinti a Finn-öböl keleti részén lévő területeket, több, a finn partokhoz közeli szigetet, valamint a kalinyingrádi Baltyijszk és Zelenogradszk városok közelében lévő területeket.

photo_camera A kalinyingrádi enklávé tengerparti térsége

A javaslat eltérő reakciókat váltott ki a balti államokban és Finnországban. Lettország közölte, hogy megpróbálja tisztázni a helyzetet, Litvánia viszont arra figyelmeztetett, hogy a Kreml „szándékos, célzott eszkalációs provokációval” akarja megfélemlíteni szomszédait. Alexander Stubb finn elnök azt mondta, hogy a politikai vezetők alaposan figyelik a helyzetet, és Helsinki „úgy cselekszik, ahogy mindig: higgadtan és a tények alapján”.

Finnország és a balti államok mind tagjai az EU-nak és a NATO-nak, és a katonai szövetség elkötelezett a határaik védelmében. A finn parlament védelmi és külügyi bizottsága szerdán rendkívüli ülést tartott, Petteri Orpo miniszterelnök ezután bejelentette, hogy a politikai vezetés „szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet”. A kormányfő azt is mondta: „jelenleg nem látok okot nagyobb aggodalomra”.

Az orosz javaslatok szerdán már nem voltak láthatóak, csak a „tervezet törölve” üzenet maradt az oldalon. Egy orosz forrás később a TASZSZ-nak azt mondta, hogy nem tervezik Oroszország területi vizeinek felülvizsgálatát a Balti-tengeren. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője minden kérdést a védelmi minisztériumhoz irányított, rámutatva, hogy „itt semmi politikai nincs”, ugyanakkor leszögezte, hogy a politikai helyzet az 1980-as évek óta megváltozott: „Látható a konfrontáció szintje, különösen a balti térségben”.

Az orosz tervek lelepleződése egybeesett a svéd fegyveres erők főnökének, Micael Byden tábornoknak az éberségre való felhívásával. „Putyin célja a Balti-tenger feletti ellenőrzés megszerzése. A Balti-tenger nem válhat Putyin játszóterévé, ahol félelmet kelthet a NATO-tagokban”, nyilatkozta egy német lapnak. Azt is mondta: biztos abban, hogy Oroszország szemet vetett Gotlandra, mert ha Svédország elveszítené a sziget feletti ellenőrzést, az a béke és a stabilitás végét jelentené az északi és balti térségben.