Többen meghaltak, miután az orosz hadsereg rakétákkal lőtte Harkivot

háború
május 23., 13:57

Az eddigi információk szerint hét ember meghalt, és 16 megsérült Harkivban, miután az orosz erők legalább 15 csapást mértek Sz-300-as és Sz-400 légvédelmi rakétákkal az ország második legnagyobb városára.

Oleh Szinyehubov, a megye kormányzója közölte, hogy az orosz hadsereg civil, főként közlekedési infrastruktúrát támadott az ország keleti felén fekvő Harkivban, találat ért többek között egy könyvnyomdát is, amiben hatalmas tűz ütött ki. A megyei ügyész később pontosította, hogy a nyomdát két orosz rakéta találta el, a támadás pillanatában több mint ötven ember volt a helyiségben, közülük hatan meghaltak, és 16-an sérüléseket szenvedtek. A nagyvárosban még zajlik a romok eltakarítása, az előzetes információk szerint két ember lehet a romok alatt.

A kormányzó elmondta még, hogy az orosz erők a Harkiv közelében fekvő Zolocsiv és Ljubotin településeket is lőtték, mindkét helyen két-két helyi ember sérült meg.

Rendőrök viszik a rakétatámadásban megölt egyik áldozat holttestét Harkivban 2024. május 23-án.
photo_camera Rendőrök viszik a rakétatámadásban megölt egyik áldozat holttestét Harkivban 2024. május 23-án. Fotó: Szergej Bobok/AFP

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere kora délután közölte, hogy az orosz hadsereg folytatja a város elleni csapásokat. Az ukrán légierő figyelmeztetett, hogy az oroszok rakétákat irányítottak a harkivi régióba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök különösen brutálisnak nevezte az újabb orosz támadást Harkiv és térsége ellen. Felszólította a világ vezetőit, hogy legyenek határozottabbak az orosz terror elleni küzdelemben, különös tekintettel arra, hogy Ukrajna hatékonyan megsemmisíthesse az ellenséges hordozórakétákat Oroszország területén.

„Rendkívül brutális orosz támadás történt Harkiv és Ljubotin ellen, az előzetes adatok szerint egyszerre 15 rakétát lőttek ki. Az orosz terroristák kihasználják, hogy Ukrajnát továbbra is megfosztják a szükséges légvédelemtől, és attól a képességtől, hogy megsemmisítsék a terroristák hordozórakétáit pontosan ott, ahol vannak: határaink közelében. Ez nem a mi gyengeségünk, hanem a világé, ami már harmadik éve nem mer úgy bánni a terroristákkal, ahogy megérdemelnék” – közölte Zelenszkij. (MTI)