Egy kormányváltás, aminél látványosabbat nehéz elképzelni: a Peugeot búcsút int a kerek kormánykeréknek

TECH
május 24., 19:06

A Peugeot az autói kerek kormányát téglalap alakúakra cseréli 2026-tól, írja a Le Figaro. A francia autógyár most mutatta be az új dizájnt, ami három év múlva kerül be az első modellbe, lényegében meghaladottá téve a kormánykerék szót. A téglalap alakú kormánykeréknek ezután az egész járműválasztékban meg kell jelennie - mondta a gyártó termékmenedzsere, Jérôme Micheron.


A „Hypersquare” nevű kormánykerék, vagyis kormánytéglalap, de még inkább kormánykonzol vázlata már látható a márka által a párizsi Vivatech technológiai kiállításon bemutatott koncepcióautón. A technológia a hagyományos kormányoszlopot, amely mechanikusan köti össze a kormánykereket a kerekekkel, elektronikus összeköttetésekkel helyettesíti.

A Peugeot már eddig is híres volt a kormánykerekes innovációjáról, arról, hogy nagyon kicsi kormánykereket kínál. Az új megoldásukkal „a kormányon kizárólag 150°-os mozdulatokkal irányítjuk az autót: kisebb az erőkifejtés, és megmarad a mozgékonyság érzése” - hangsúlyozta a termékmenedzser, aki szerint az újítás különleges imázst is kölcsönöz majd az autóiknak. A gyár szerint az eszközt tesztelő sofőrök nagyon gyorsan alkalmazkodtak ehhez a rendszerhez.

A kormánykonzolon négy lyukban gombok találhatók az olyan funkciókhoz, mint a sebességtartó automatika, míg a kijelzők a megszokott helyükön, a kormány mögött maradnak. Az elektronikát megduplázták, hogy probléma esetén ne szakadjon le a kormányzás. A Peugeot nem árulta el, hogy melyik berendezésgyártóval együtt fejlesztette ki ezt a kormánykereket, de több beszállító, például a német ZF és a Schaeffler hisz a technológia gyors fejlődésében, írja a francia lap.