Nemzetközi Bíróság: Izraelnek azonnal le kell állítania a támadást Rafahnál

külföld
május 24., 13:55

A palesztin népet fenyegető közvetlen veszélyre való tekintettel Izraelnek azonnal le kell állítania a katonai offenzívát Rafahban, mondta ki a hágai Nemzetközi Bíróság (ICJ), írja a BBC. Bár az ICJ ítéletei jogilag kötelező erejűek, a gyakorlatban a bíróság nem tudja végrehajtani őket.

A bíróság még arra is kötelezte Izraelt, hogy

  • nyissa meg a rafahi határátkelőt az Egyiptom felől érkező humanitárius segélyek előtt,
  • biztosítsa a nyomozók és a tényfeltárók bejutását az övezetbe,
  • illetve hogy egy hónapon belül tegyen jelentést a bíróságnak az intézkedések eredményeiről.
photo_camera Vusimuzi Madonsela dél-afrikai nagykövet (balra) és az izraeli delegáció (jobbra) a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) Fotó: KOEN VAN WEEL/ANP via AFP

Az ENSZ legfelsőbb bíróságánál Dél-Afrika kérvényezte, hogy rendelje el a támadások leállítását, ezzel biztosítva a palesztin nép túlélését. Izrael korábban teljesen alaptalannak nevezte a keresetet, és azt közölte, hogy a rafahi offenzívára azért van szükség, hogy megsemmisítse a Hamász utolsó megmaradt egységeit.

Az ülést vezető bíró a gázaiaknak okozott helyrehozhatatlan kár veszélyeire hivatkozott. Azt is elmondta, hogy az ICJ korábbi döntései óta a helyzet változott. Akkor a Dél-Afrika által elmondott vádakra azt mondták, hogy közülük több is valószínűsíthető.

Mivel a vádak között volt az is, hogy Izrael népirtást követ el Gázában, a januári döntést többen úgy értelmezték, hogy a bíróság nyitott a népirtásnak nyilvánítás felé. Ugyanakkor a bírák hangsúlyozták, hogy nem erről volt szó, akkor még csak azt állapították meg, hogy Dél-Afrikának joga van perelni Izraellel szemben.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a Hamász vezetői ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság kért elfogató parancsot a hét elején, mivel a főügyész szerint alapos okkal feltételezhető, hogy mindkét férfi büntetőjogi felelősséggel tartozik a háborús és emberiesség elleni bűncselekményekért legalább 2023. október 7-től kezdve . (BBC)