Oroszoknak gyűjthetett információkat egy román állampolgár az ukrán határnál

külföld
május 24., 14:59

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy román állampolgárt, miután 2022-ben oroszoknak való kémkedéssel vádolták meg Romániában – írja a Transtelex. Piscan Alexandru Dorin felvételeket adott át a bukaresti orosz nagykövetségnek a Tulceához közeli román és NATO-s katonai létesítményekről, valamint Ukrajna felé tartó katonai konvojokról.

photo_camera NATO-hadgyakorlat Romániában Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A férfit hazaárulás gyanújával helyezték előzetes letartóztatásba, tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

A vádakat a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) ismertette: a gyanúsított 2022-től megfigyelte a romániai katonai létesítményeket, és információkat és fényképeket továbbított a bukaresti orosz nagykövetségre a román-ukrán határmenti csapatmozgásokról. A férfi lakásán több bizonyítékot is lefoglaltak.

Az MTI beszámolója szerint a román külügy péntek délután közölte, hogy kiutasították az orosz nagykövetség egyik diplomatáját. Az indoklás szerint azért, mert olyan tevékenységet folytatott, amely nem felel meg a diplomáciai előírásokkal.

Kiemelt videóink