Pikó András 17 milliárdot kérne az államtól, hogy önkormányzati bérlakásokat vegyen a Diószegi Sámuel utca kitelepítésre ítélt lakóinak

belföld
május 24., 03:57
  • Április végén a kormány törvény segítségével sajátított ki több józsefvárosi önkormányzati bérlakást a Diószegi Sámuel utcában, hogy ott épülhessen meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem semmiből induló tanári kara.
  • Pikó András, a kerület polgármestere szerint az önkormányzat részére nem állnak rendelkezésben ekkora számban olyan bérlakások, ahova a lakók beköltözhetnének.
  • A csütörtöki lakossági fórumon elmondta, hogy az egyetlen megoldás a helyzetre az, ha az önkormányzat lakásvásárlásba kezd, ehhez pedig 17 milliárd forintra lenne szükség az államtól.
  • Pikó András nagyon optimista az állami segítséget illetően, de a lakók folyton azt kérdezgették, mi lesz velük, ha Pikó nem nyer a június 9-ei önkormányzati választáson.

Lakossági fórumot tartott csütörtök este a józsefvárosi önkormányzat a Diószegi Sámuel utca társasházainak államosításával kapcsolatban, miután a parlament elfogadta az erről szóló salátatörvényt április végén. Ez volt az első lakossági fórum mióta elfogadták a törvényt, és biztossá vált, hogy a lakóknak január végéig új lakást kell találni, mert a mostani házak helyén húznák fel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem induló tanárképzésének karát.

A fórumra meghívást kapott:

  • Pikó András, polgármester
  • Rádai Dániel, alpolgármester
  • Szili-Darók Ildikó, önkormányzati képviselő
  • Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes
  • Csák János, miniszter
  • Dr. Deli Gergely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora
  • dr. Lakner Zsuzsa az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója

Ezek közül azonban csak Pikó András jött el, de a beszélgetésen részt vett Borbás Gabriella, a VIII. kerület Kerületgazdálkodási Ügyosztály vezetője, Szalva Judit, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ munkatársa, és megjelent Jámbor András országgyűlési képviselő is.

A lakók a Diószegi Sámuel utca 18-as számú házának belső udvarában gyűltek össze, sokan a gangról kikönyökölve követték az eseményeket. A fórum békés hangulatú volt, a kérdések is nyugodtak, legfeljebb aggodalmasak voltak, mert még ezen a ponton is sok a bizonytalanság.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Az önkormányzati lakásvásárlás az egyetlen reális megoldás

A mostani lakossági fórumnak Pikó elmondása szerint két célja volt: egyrészt ismertetni szerették volna, hogy az önkormányzat miben látja a megoldást a kialakult helyzetre, másrészt beszámoltak azokról az önkormányzati rendeletmódosításokról, amelyek a lakók életét tehetik könnyebbé.

„Arra jutottunk, hogy az önök életét az forgatja fel a legkevésbé, ha továbbra is önkormányzati bérlakásban tudnak majd lakni, itt Józsefvárosban, ez a célja az önkormányzatnak is” – kezdte Pikó a beszédét.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.