Amerikaiak tízmillióit érintik a legújabb viharjelzések a halálos tornádók után

külföld
május 27., 21:47

Több mint 120 millió amerikai ébredt hétfőn viharjelzésre, miután a pusztító időjárás miatt legalább 22 ember meghalt és a halálos tornádóktól házak dőltek össze az Egyesült Államok középső részén - írja a BBC. A tornádók és a pusztító viharok 13 államban közel 600 ezer lakost hagytak áram nélkül, otthonokat tettek tönkre és több százan megsérültek. A napokban pedig további zivatarok, károkat okozó széllökések, jégeső és villámárvizek várhatóak.

photo_camera Fotó: DECCIO SERRANO/NurPhoto via AFP

Vasárnap volt az idei év eddigi legviharosabb időjárási napja az Egyesült Államokban, 20 államból több mint 600 viharkárról érkezett jelentés. A tornádók és a heves szél épületeket tettek romhalmazzá, autókat döntöttek fel és villanyvezetékeket döntöttek le. Az előrejelzések szerint a viharok most keletre tolódnak, és a legsúlyosabban az Alabamától New Yorkig terjedő részt fogja érinteni. Washingtonban, Virginiában, Marylandben és Pennsylvaniában mindenütt fennáll a tornádók veszélye.

photo_camera Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

A villámlás, a mennydörgés és a heves esőzés miatt mintegy 125 000 nézőt is evakuálni kellett, mivel a vasárnapi Indianapolis 500-as futamot elhalasztották. Az időjárás több államban is halálos áldozatokat követelt, Arkansasban nyolc, Texasban hét, Oklahomában kettő, Kentuckyban pedig négy ember veszítette életét az időjárási viszonyok miatt.

photo_camera Fotó: SCOTT OLSON/Getty Images via AFP

Joe Biden az Egyesült Államok elnöke a viharok által érintett valamennyi állam kormányzójával beszélt, és szövetségi segítséget ajánlott fel. Kentucky kormányzója, Andy Bashear hétfőn rendkívüli állapotot hirdetett ki, mivel mint mondta, „tegnap este sok család és közösség nem volt biztonságban, mert pusztító viharok sújtották szinte az egész államot”. Texasban Greg Abbott kormányzó elmondta, hogy a megyék több mint egyharmadát katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították, miután a szélsőséges időjárás végigsöpört az államon.

photo_camera Fotó: DECCIO SERRANO/NurPhoto via AFP

A kormányzati előrejelzések alapján az idei nyarat a jövő hónapban kezdődő, „rendkívüli” 2024-es atlanti-óceáni hurrikánszezonnak is nevezték.

Kiemelt videóink