Medián: Karácsony fölényesen vezet Szentkirályi előtt

POLITIKA
május 27., 16:45

A Medián és a 21 Kutatóközpont május 17. és 22. között 1000 szavazókorú fővárosi lakost kérdezett meg, és az derült ki, hogy a főpolgármesteri preferenciák alig változtak április és május között.

A felmérést rendelő HVG azt írja, hogy a választani tudó budapestiek így szavaznának:

  1. Karácsony Gergely (MSZP-DK-P): 46 százalék,
  2. Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP): 26 százalék,
  3. Vitézy Dávid (LMP): 24 százalék,
  4. Grundtner András (Mi Hazánk): 4 százalék.

A főpolgármester teljesítményét is ugyanúgy látják, mint egy hónappal korábban: 53 százalékuk szerint Karácsony jó vagy nagyon jó főpolgármester, és csak 43 százalékuk bírálta a teljesítményét.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

De lehet majd EP-listára, polgármesterre, egyéni képviselőre és fővárosi közgyűlési listára is szavazni, hiába nem tud az utóbbi kettőről a budapestiek többsége: a válaszadók 68 százaléka csak az EP- és a két polgármesteri szavazattal volt tisztában.

A felmérés szerint Budapesten jelentős ellenzéki többség van, de az ellenzéki szavazatok sok lista között oszlanak meg, így a Fidesz–KDNP-s lista kapná a legtöbb, 31 százaléknyi szavazatot, a Párbeszéd-MSZP–DK-listára 23, a Tisza Párt listájára 16, az MKKP-listára 12, az LMP–Vitézy-listára 7, a Momentum-listára 6 százalék szavazna, míg a Mi Hazánk 4 százalékos eredménnyel a bejutási küszöb alatt maradna.

De ezek az arányok csak részben jelzik a pártok támogatottsági szintjét, a listavezetők megemlítése befolyásolta az arányokat. A következő főpolgármesternek jelen állás szerint jócskán megosztott fővárosi közgyűléssel kell számolnia.