Ádám Zoltán: Azt éreztem, hogy ellenségnek tekint a Corvinus vezetése

oktatás
május 29., 11:28
  • Kivételeztek a Corvinuson egy diákkal, Ádám Zoltán nem hagyta annyiban.
  • Az etikai eljárás előbb megállapított szabálytalanságokat, végül felmentették a rektort és a két dékánt is a vádak alól. Az ügy feszegetése miatt is voltak konfliktusai.
  • Rögtön ezután indult egy szabálytalansági eljárás. Ennek a végén Ádám Zoltán volt az egyetlen, akit kirúgtak, a többi között azért, mert tiszteletlen volt a kancellárral.
  • Beperelte a Corvinust, a szerdai tárgyaláson őt hallgatták meg. Kifejtette, mi hogy történt, a 444-nek pedig arról beszélt, egyre inkább visszamenne tanítani.

„Nem érzem magam a társadalom számkivetettjének” – mondta a 444-nek Ádám Zoltán közgazdász, a Corvinus Egyetem volt docense, mielőtt belépett volna a tárgyalóterembe. Ádám Zoltánt tavaly októberben rúgták ki azonnal hatállyal a Corvinusról, ezért beperelte az egyetemet.

Jelenleg egy kutatóintézetben dolgozik félállásban, Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester főtanácsadója, és a XIII. kerületben független egyéni képviselőjelölt. „Ez tölti ki a napjaimat, nem panaszkodom.”

Ki a diák?

Ádám Zoltán 2023 februárjában kezdeményezett etikai eljárást, miután egy diák úgy is levizsgázhatott, hogy nem teljesítette a vizsgára bocsátás feltételeit, ráadásul a diák édesanyja többször járt az intézményben annak érdekében, hogy ezt elérje. Végül az egyik dékán vizsgáztatta le a diákot, aki át is ment. A történtekről Ádám elsőként a 444-nek nyilatkozott tavaly augusztusban, nagyon részletesen.

Kezdetben hivatalosan senki sem árulta el, ki az érintett diák, annyit lehetett tudni, hogy egy meghatározó Mol-részvénnyel rendelkező szereplő gyerekéről van szó. Pletykák keringtek, majd pár hónappal ezelőtt a Jelen megírta, az érintett Timur Megdetovics Rahimkulov üzletember fia. Az információt Ádám Zoltán is megerősítette.

A szereplő azért sem mellékes, mert az egyetemen működése szempontjából nagyon fontos szerepet játszik a Mol. Az egyetemet fenntartó alapítvány jelentős Mol-részvényekhez jutott, az osztalékfizetésből pedig komoly bevételei származnak. Az alapítványi kuratórium élén Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója áll.

Mi történt az egyetemen?

Az Ádám Zoltán által kezdeményezett etikai eljárás első fokon megállapította mind a rektor, illetve két dékán felelősségét a szabálytalanul lebonyolított vizsga miatt. Ádám a tárgyaláson elmondta, ez rendkívül alapos eljárás volt, Lánczi András vezette a vizsgálatot, 150-200 oldalnyi irat keletkezett.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A másodfokú eljárás végén viszont Szabó Lajos rektorhelyettes felmentette a vétség vádja alól a két dékánt – úgy, hogy közben leírta, a vizsgát lebonyolító dékán nem felelt meg a részrehajlásmentesség egyetemi szabályának -, Hernádi Zsolt pedig a rektort.

Vagyis, semmissé tették az elsőfokú határozatban megállapítottakat. (Ádám emiatt a bírósághoz fordult, jelenleg a Kúrián illetve az Alkotmánybíróságon van az ügy, a beadványokat ugyanis másodfokon jogerősen is elutasították – mondta el a 444-nek.)

Takáts Előd rektor ezek után távozott, majd közvetlen ezután, június 8-án Szabó Lajos általános rektorhelyettes (majd megbízott rektor) szabálytalansági eljárást indított, amelyet az egyetem kancellárja vezetett le.

Ádám Zoltán a bírósági tárgyaláson azt mondta, úgy érezte, hogy ezzel a szabálytalansági eljárással a felelősséget akarták szétkenni, elmismásolni az egyetemi és a szélesebb közvélemény előtt.

Az egyetem jogi képviselője kérdésére arról is beszélt, „meggyőződésem szerint ez egy illegitim vizsgálat”, és Szabó célja az volt, hogy a másik eljárásban, ha úgy dönt, el lessen marasztalni a szabálytalan vizsgát lebonyolító dékánt. (Ennek végül nincs nyoma az egyetemi közleményben.)

A tárgyaláson Ádám Zoltán többször azzal érvelt, a szabálytalansági eljárás céljával nem volt tisztában. Tisztázatlan volt, hogy egy etikai vizsgálat után – ahol minden kiderült - milyen funkciót tölthet be ez az eljárás, annak milyen következménye lehet.

A Corvinust képviselő ügyvéd – aki nem járult hozzá, hogy a neve megjelenjen, ahogy képet sem lehet közzétenni róla – egy kérdésbe foglalva elmondta, az ominózus vizsgát akarták kivizsgálni, miközben az Ádám által kezdeményezett vizsgálat csak a szereplők etikai felelősségét vizsgálhatta. Ezzel Ádám nem értett egyet.

A sorsdöntő e-mailek

Ádám Zoltánt a szabálytalansági eljárás során szeptemberben meghallgatták, de a bíróságon azt mondta, nem volt tisztában azzal, hogy ő tanú vagy vádlott.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.