Palesztin zászlót mutatott fel egy képviselő a francia parlamentben, két hétre felfüggesztették

külföld
május 29., 15:40

Palesztin zászlóval a kezében állt fel Sébastien Delogu, a La France Insoumise (LFI) képviselője a francia parlamentben, hogy ezzel kampányoljon amellett, hogy Franciaország is elismerje a független palesztin államot.

A parlament elnöke, Yaël Braun-Pivet „elfogadhatatlannak” minősítette a képviselő viselkedését. A képviselők megszavazták két hétre való felfüggesztését, továbbá két hónapra a felére csökkentették képviselői juttatását. A baloldali képviselők közül néhányan heves szóváltásba keveredtek a jobboldali képviselőkkel, akik üdvözölték a Delogu ellen kiszabott szankciókat.

photo_camera Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Spanyolország, Írország és Norvégia kedden ismerte el az önálló palesztin államot. Ezzel 193 ENSZ-tagállam közül 145 ismeri el az államot, de ezek között nincs Franciaország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok sem.

Emmanuel Macron francia elnök februárban kijelentette, hogy a palesztin állam elismerése többé nem "tabu". Kedden azonban egy németországi látogatása alkalmával pontosította a korábbi megjegyzését: „teljesen készen állok egy palesztin állam elismerésére, de ennek az elismerésnek egy megfelelő pillanatban kell megérkeznie. Nem fogok érzelmeken alapuló döntést hozni.” (Le Monde)

Kiemelt videóink