Spanyolország, Írország és Norvégia is elismerte az önálló palesztin államot

háború
május 28., 16:09

Izrael dühös reakciója és a nemzetközi közösség egy részének tiltakozása ellenére Spanyolország, Írország és Norvégia kedden hivatalosan is elismerte a palesztin államot: a kormányok állításuk szerint ezzel igyekeznek felgyorsítani a tűzszüneti tárgyalásokat Izrael és a Hamász között.

Az ENSZ Közgyűlése pénteken elsöprő többséggel fogadott el egy határozatot, ami kimondja, hogy a palesztinok teljes jogú tagságra jogosultak az ENSZ-ben. Ez az egyébként szimbolikus lépés a palesztinokkal érzett növekvő globális szolidaritást tükrözheti, miközben Izraelnek és az Egyesült Államoknak politikai vereséget jelenthet a New York Times szerint. A határozatra nemmel szavazott Izrael mellett az Egyesült Államok és Magyarország is.

A döntésre reagálva Jiszráel Katz külügyminiszter azonnali hatállyal visszahívta a norvég és az ír nagykövetet. Az „egységes palesztin állam” a spanyolok szerint a Gázai övezetet és Ciszjordániát is magába foglaló területet jelentené a Hamász-rivális Fatah vezette Palesztin Nemzeti Hatóság fennhatósága alatt, fővárosa pedig Kelet-Jeruzsálem.

A hatóságot a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság már az előző évtizedben elfogadta, mint állami szereplőt, így legitim résztvevője a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant védelmi miniszter és a Hamász vezetői ellen kiadott elfogatóparancsról szóló diskurzusnak is. Az elfogatóparancsok kimeneteltől függetlenül az ő malmukra hajthatnák a vizet: a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalom, a Fatah által vezetett hatóság fennhatósága alapesetben két entitásra terjedne ki, Ciszjordániára, ahol az övék a vezető szerep, és a Gázai övezetre, ahol viszont a rivális Hamászé az ellenőrzés csaknem húsz éve. A mérsékeltebb Fatah nem folytat fegyveres harcot Izrael ellen, így az elfogatóparancs kiadása kedvező helyzetet teremtene a számára: vagy a rivális Hamászt érintené, vagy a palesztin állam elismerését elvben is elutasító izraeli vezetést - vagy mindkettőt elítélné háborús bűnök miatt.

Az iszlamista merényletet alig túlélő indiai-brit író, Salman Rushdie a Bildnek adott interjúban azt mondta, egy mostani palesztin állam egy Afganisztánéhoz hasonló szélsőséges iszlamista rezsim, Irán szatellit-állama lenne a „fasiszta” terrorszervezettel az élen.

„Ez az egyetlen módja annak, hogy eljussunk afelé, amit mindenki az egyetlen lehetséges megoldásnak tart a békés jövő eléréséhez: egy olyan palesztin államhoz, ami békében és biztonságban él egymás mellett Izraellel", mondta Pedro Sanchez miniszterelnök a spanyol köztévén.

Címlap: MOHAMMED HUWAIS/AFP (Reuters)

Kiemelt videóink