Aláírta a törvényt az észt elnök arról, hogy a zárolt orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére fordítják

külföld
május 30., 22:00

Az észt elnök aláírta a törvényt, miszerint Tallinn a nyugati szankciók miatt zárolt orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére használják fel. A vonatkozó jogszabályt májusban fogadta el a törvényhozás, Alar Karis elnök pedig most írta alá.

A törvény lehetővé teszi az Ukrajna elleni agresszióval kapcsolatba hozható orosz vállalkozások, illetve magánszemélyek vagyonának felhasználását a háború sújtotta ország újjáépítésére.Karis közleményében elismerte, hogy az ilyen jellegű vagyonelkobzás megoldatlan jogi problémákat vet fel. De hozzátette, hogy a parlamentnek még az ehhez hasonló szürke zónákban is képesnek kell lennie politikai döntést hoznia. Észtország az első európai ország, amely ilyen törvényt fogadott el.

photo_camera Fotó: RAIGO PAJULA/AFP


„Függetlenül attól, hogy mit gondol az ember az Észtország által választott megoldásról, nincs kétség afelől, hogy hatékony megoldást kell találni az agressziónak áldozatul esettek jogainak védelmére, illetve a kártérítésre azoktól, akik a kárt okozták" - mondta Karis.

A jogi aggályok és Moszkva esetleges megtorló intézkedései miatt több uniós tagállam is önmérsékletet tanúsít, ami a befagyasztott orosz vagyon felhasználását illeti. Az EU eddig mindössze arról döntött, hogy az orosz központi bank szankciók alapján zárolt vagyonának hozama Ukrajnához kerül.

(via MTI)