Erősödött a Fidesz és a Tisza Párt is a Mediánnál, a DK jelenleg csak Dobrev Klárát küldheti az EP-be

POLITIKA
május 30., 17:10

A Medián legfrissebb országos mérése szerint a választani tudók között

  • a Fidesz 46,
  • a Tisza Párt 27,
  • a DK, MSZP, Párbeszéd illetve a Mi Hazánk 6-6,
  • a Momentum 5 százalékon áll.

A Kutya Párt 4 százalékkal a bejutási küszöb alatt van, a Jobbik, a Második Reformkor (Vona Gábor pártja), a Mindenki Magyarországa (Márki-Zay-ék) 2, illetve 1 százalékon áll. A többi listát állító párt összesen ér el 1 százalékot.

A felmérés a HVG számára készült, május 27-e és 29-e közt végezték a kutatást.

Van egy ennél szűkebb kategória is, a választani tudó biztos szavazók, ahol a bejutó pártok egy hajszállal jobban állnak, de azért a tágabb kört vettük alapul, mert szakértők szerint az ilyenkor már a választás várható eredménye szempontjából pontosabb képet ad.

A teljes népességen belül bizonytalanok vagy nem szavazók aránya jelenleg 31 százalék.

Mandátumra lebontva mindez ez annyit jelent, hogy

  • a Fidesznek 11,
  • a Tisza Pártnak 7,
  • a DK-MSZP-Párbeszédnek, a Momentumnak és a Mi Hazánknak 1-1 EP-képviselője lehet.

Ha minden így marad, akkor a Fidesz-KDNP 2, a DK-MSZP-P összesen 4, a Momentum pedig 1 képviselőt veszít, és kiesik a Jobbik, amelynek egy képviselője ül bent.

Ezek az arányok természetesen még változhatnak, hiszen például a fővárosban néhány nap alatt óriásit erősödött a Tisza Párt, és ezzel másodikak lettek. Hann Endre a 444-nek azt mondta, a 7 százalékpontos erősödést nem tartja irreálisnak, hiszen Magyar nagyon sokat szerepelt.

Az EP-listánál nem változott az erősorrend a Medián egy hónappal ezelőtti méréséhez képest, de a Fidesz 2, a Tisza Párt 4 százalékot erősödött. A Momentum is javított egy százalékkal, hiszen a bejutási küszöb fölé került. A DK és a Kutya Párt is 2-2 százalékot gyengült. A Mi Hazánk tartja magát.