Trumpot 34 pontban bűnösnek találta a New York-i bíróság esküdtszéke

külföld
május 30., 21:18

Ítéletet hozott a Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt elleni perben a New Yorki bíróság esküdtszéke.

Trumpot egyebek között üzleti iratok meghamisítása, kampányfinanszírozási szabályok megsértése, választás befolyásolása és adócsalás miatt mondták ki bűnösnek. Ő az első amerikai elnök, aki büntetőügyben elítéltek.

Ez volt az az ügy, amiben Trump megbízta ügyvédjét, Michael Cohent a 2016-os választások előtt, kampányidőszakban, hogy fizessen 130 ezer dollárt a pornós Stormy Danielsnek, hogy a nő tartsa titokban a 10 évvel korábbi viszonyát Trumppal. Trump az ügy intézésért - részletekben, már elnökként - Cohennek 420 ezer dollárt térített meg, amit hamisan jogi kiadásként papíroztak le.

A perben meghallgatták Stromy Danielst is, aki részletesen elmesélte az együttlétüket.

Trump az esküdtszék egyhangú döntése után szégyennek nevezte a döntést, manipuláltnak a bíróságot és közölte: nagyon is ártatlan. Még a tárgyalás alatt az ügyészségről azt mondta, hogy Soros támogatja őket.

Az esküdtszék döntése után Trump büntetésének mértékéről Juan Merchan bíró dönt majd július 11-én. Nem az lesz az ügy vége, a védelem minden bizonnyal fellebbezni fog.

Mi az ügy?

A Stormy Daniels művésznevű pornószínésznő 2006 nyarán ismerkedett meg Trumppal, és állítása szerint rögtön le is feküdt vele. A volt elnök nyolc évvel korábban jött össze mostani feleségével, Melania Trumppal, az esküvőjük 2005-ben volt, és Melania nem sokkal a Daniels-affér előtt szült. Daniels úgy emlékszik, hogy Trump nem aggódott a következmények miatt, inkább lekezelően bánt vele.

A nő 2011-ben beszélt az esetről egy magazinnak. A lap kérésére elvégzett poligráfos vizsgálat megerősítette, hogy igazat mond, az interjú mégsem jelent meg. Daniels tiltotta le, mert – állítja a nő – megijedt, amikor egy ismeretlen férfi a kocsijához lépett és megfenyegette, hogy történhet valami a kocsiban ülő kislány mamájával, ha nem száll le Trumpról és felejti el a sztorit.

Daniels a 2016-os elnökválasztási kampány utolsó heteiben, amikor Trump és Hillary Clinton fej-fej mellett álltak, megpróbálta pénzzé tenni a sztoriját. Végül azonban nem a média vette meg. Pár nappal a 2016-os elnökválasztás előtt Trump ügyvédje, Michael Cohen 130 ezer dollárt fizetett Danielsnek, hogy hallgasson az ügyről.

Miért ütközött ez törvénybe?

A kifizetést Cohen először tagadta, de 2018-ban, a saját büntetőügyében már eskü alatt ismerte el, ahogy azt is, hogy a cél Daniels elhallgattatása volt.

Ahogy korábban írtuk: Megvásárolni valakinek a hallgatását nem bűncselekmény (ahogy a házasságon kívüli szex sem az). Trump gondja az, hogy a kifizetésekre kampányidőszakban került sor. Cohen vallomásából pedig kiderült, hogy a kínos ügy eltussolásával a cél a közvélemény, azon keresztül pedig a választás eredményének a befolyásolása volt, tehát az erre fordított pénz kampányköltségnek minősül.

A kampánykiadásokat a jelöltek kötelesek nyilvánosságra hozni, hogy a közvélemény tisztán lásson, a választási hatóságok meg ellenőrizhessék a számokat. Ezt a pornószínésznőnek kifizetett pénz esetében Trump értelemszerűen el akarta kerülni.