Biden: Izrael átfogó és tartós tűzszüneti javaslatot tett

háború
május 31., 20:53

Új ajánlatot tett a Netanjahu-kormány a gázai-izraeli tűzszünetről és a túszok szabadon engedéséről - ismertette Joe Biden pénteken a Fehér Házban. Izrael és a Hamász között hetek óta zajlanak a tárgyalások Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok közvetítésével.

Oszama Hamdan Hamász-tisztviselő a napokban visszautasította a tárgyalások folytatását, amíg Izrael „teljesen le nem állítja a háborút”. Az amerikai elnök által ismertetett javaslat három szakaszból áll:

  • Hat hetes átfogó fegyverszünet, aminek idejére az izraeli hadsereg kivonul a Gázai övezet lakott területeiről. A Hamász által fogvatartott izraeli túszok - főleg nők, idősek, sebesültek - és amerikai állampolgárok szabadon bocsátása több száz, izraeli börtönökben fogvatartott palesztin elítéltért cserébe.
  • A további túszok - férfiak, katonák - elengedése az izraeli csapatok visszavonásáért Gázából. A civil lakosság visszatérhet, napi hatszáz teherautónyi humanitárius segély érkezik az övezetbe. „Az ideiglenes tűzszünet addig tart, amíg a Hamász betartja vállalt kötelezettségeit, az izraeli javaslat célja a háború végleges beszüntetése”, mondja Biden.
  • Gáza újjáépítése. Az elhunyt, meggyilkolt izraeli túszok holttesteinek hazaszállítása.

Biden szerint a Hamász már ebben a pillanatban „sem lenne képes egy újabb október hetedike végrehajtására”, a totális győzelem elérhetetlen ideája pedig a gazdasági, katonai és emberi erőforrások kimerüléséhez, Izrael teljes elszigetelődéséhez vezet - ezért a Hamászt, mind a Netanjahu-kormányt sürgeti a megállapodásra.

Az izraeli védelmi erők pénteken tizenöt Libanon területéről indított rakétát észleltek az ország északi részén, kilencet Ga'aton kibuc területén. Napközben az északnyugat-izraeli Akkó közeléből, és Ma'ayan Baruch és Yuval kibucokból jelentettek hasonló incidenseket.

photo_camera Joe Biden a Fehér Házban, 2024. május 31-én Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Húsz nappal azután, hogy a Hamász fegyveresei tavaly október hetedikén több mint ezer embert mészároltak le és több százat ejtettek túszul Dél-Izraelben, a hadsereg háborút indított a Gázai övezetben. Az október hetedikén elrabolt izraeli túszok közül legalább harmincheten meghaltak, hetük holttestét az észak-gázai Dzsabaliában találhatták meg. A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint a háborúban eddig közel harminchatezer ember halt meg palesztin területen, míg a sérültek száma legalább hetvenhatezer.

Az izraeli hadsereg május hatodikára virradóan kezdte meg a palesztin civilek evakuálását, majd elmondásuk szerint légicsapásokat hajtottak végre és „terrortámadásokat” hiúsítottak meg a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban. A hadsereg korábbi közleménye szerint a térségben terrorellenes műveletek zajlanak, ami célzott rajtaütéseket és földalatti műveleteket is magába foglal. A háború kezdete óta rengeteg gázai Rafahban keresett menedéket, ahol egyes becslések szerint a teljes, 2,3 milliós lakosság több mint fele tartózkodhatott, míg más becslések szerint akár a kétharmada.

A palesztin civil áldozatokra és az izraeli túszokra hivatkozva a nemzetközi közösség és a segélyszervezetek egyre hangosabban követelnek tűzszünetet Izraeltől.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Karim Khan a múlt héten nemzetközi elfogatóparancsot kért Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőre, Joáv Galant védelmi miniszterre és a Hamász vezetőire feltételezett háborús bűnök miatt. Szakértő segítségével elemeztük az elfogatóparancsok realitását, hatását és lehetséges kimeneteleit.

Az új javaslatot Katar továbbítja a Hamásznak. (Hárec, Al-Dzsazíra)

Kiemelt videóink